Kalifornijska pastrva – strana vrsta u našim vodama

Kalifornijska pastrva, Salmo gairdneri irideus

Kalifornijska pastrva (Salmo gairdneri irideus) strana je vrsta pastrve koju nalazimo u našim vodama.

Ova je vrsta slatkovodne ribe prenesena iz Amerike u Europu zbog bržeg rasta u odnosu na europske vrste pastrva, primjerice potočne pastrve.  Sustavno poribljavanje je trajalo jako dugo, od 1893. do 1935. godine. Bila je velika potražnja za mlađi kalifornijske pastrve na tadašnjem europskom tržištu pa su Amerikanci često isporučivali srodne vrste. Te srodne vrste nisu se mogle adaptirati na nova staništa u kopnenim vodama Hrvatske pa su brzo iščezavale. Zbog brojnih šteta u ekosustavima, kalifornijska pastrva je u Republici Hrvatskoj proglašena invazivnom vrstom. Djeluje negativno na populaciju gatačke gaovice. Ova vrsta nastanjuje naše prije svega krške rijeke i jezera.

PRATITE NAS NA FACEBOOKU I INSTAGRAMU!

Taksonomski kalifornijska pastrva pripada porodici Salmonidae, podrazredu Neopterygii čije vrste čine skupinu koštunjača (Teleostei). Glavna značajka ove skupine riba je koštani kostur. Kao i glavnina riba ove skupine, kalifornijska pastrva ima bočno spljošteno tijelo, u prednjem i stražnjem kraju suženo, u sredini prošireno. Između leđne i repne peraje ima tzv. masnu peraju koja je u biti duplikatura kože. U toj duplikaturi kože nalaze se pričuve masti. Cijelo tijelo je manje više prekriveno okruglastim ljuskama. Na ljuskama su jasno vidljive zone prirasta po kojima se određuje starost ribe. U pousmini kože ima puno pigmentnih stanica (kromatofora), koje sintetiziraju različite pigmente. Ti pigmenti daju boju koži. Po glavi, leđima, trbuhu te repnoj peraji ima puno crnih pjega. Bočno su ispod crnih pjega vidljive crveno-narančaste pruge koje su posebno izražene u mužjaka tijekom mrijesta. Leđa su modrosiva, trbušni dio srebrnasti. Naraste do 1.2 m i 25.4 kg. Maksimalna zabilježena starost iznosi 11 godina.

Jedinke postaju spolno zrele s dvije do tri godine starosti što ovisi o raspoloživoj količini hrane na staništu i drugim ekološkim parametrima. Mrijesti se na pjeskovitoj ili šljunkovitoj podlozi. Ženka prije odlaganja priprema ležište za jaja u pijesku ili šljunku. Nakon što pripremi ležište izluči oko 1.500 do 2.000 jajnih stanica po 1 kg tjelesne mase. Oplodnja je vanjska u vodi. Iz oplođene jajne stanice razvija se ličinka iz koje nastaje mlada riba. Zbog vanjske oplodnje, ima visoki potencijal razmnožavanja. Brojne jajne stanice i mlađ su dobra hrana predatorima.

Kalifornijska pastrva, Salmo gairdneri irideus

Hrani se drugim ribama, mekušcima, kukcima, ličinkama kukaca i rakušcima.

Kalifornijska kao i ostale vrste pastrva voli hladne, bistre i čiste vode bogate kisikom. Optimalna temperatura vode iznosi 8- 15°C. Jedinke podnose i nešto višu ili nižu temperaturu vode, ali se tada ne razmnožavaju. Na nižim temperaturama su bolje topljivi plinovi u vodi pa tako i kisik. Pastrve najbolje uspijevaju ako je količina kisika iznad 10mg/l. Ako se smanji količina kisika ispod 7mg/l tada im je rast usporen. Ukoliko padne količina kisika ispod 5mg/l tada su pastrve životno ugrožene.

Tekst: Mišo Rašan, fotografije: Goran Šafarek

O autoru:

Mišo Rašan profesor je kemije i biologije, autor mnogih udžbenika, priručnika i radnih bilježnica. Turistički je pratitelj, zaljubljenik u prirodu, putovanja i planinarenje.

O autoru
Goran Šafarek
Goran Šafarek
Goran Šafarek je fotograf, snimatelj, biolog, autor i avanturist. Sudjelovao je u brojnim stručnim i znanstvenim projektima u Hrvatskoj i svijetu, objavio je više od stotinu članaka u popularno-znanstvenim časopisima poput National Geographica i Meridijana, snimio nekoliko dokumentarnih filmova te objavio nekoliko knjiga.
Više o autoru...