Obični barnjak – vodeni puž

Obični barnjak, Lymnaea stagnalis

Obični barnjak (Lymnaea stagnalis) slatkovodni je puž koji nastanjuje sporotekuće ili stajaće vode muljevitog, pjeskovitog ili šljunkovitog dna, poput bara, rubova jezera, kanala ili rijeka.

Kućica dužine do 6 cm uska je i zašiljena. S trbušne strane izlazi stopalo, kojim se puž kreće. Oči su smještene na osnovici dvaju plosnatih, trokutastih ticala (tentakula), na kojima su pak smještena osjetila opipa i mirisa. Njima puž traži hranu, koju usitnjava zupčastim jezikom (trenica). Hrani se algama, slatkovodnim biljem, ostacima drugih mekušaca, jajima i ličinkama vodenih organizama itd.

Zanimljivo je da se puž barnjak razvio od kopnenih puževa plućnjaka koji su se ponovo prilagodili životu u vodi. Plućima udiše atmosferski kisik, radi čega često izranja, no zadržao je i sposobnost disanja kroz kožu. Dvospolac je (hermafrodit) i svaka jedinka prilikom parenja preuzima ili mušku ili žensku ulogu. Iznimno rijetko i u posebno nepovoljnim uvjetima moguća je i samooplodnja. Jaja polaže na vodeno bilje ili kamenje.

Obični barnjak česta je vrsta naših slatkih voda. Koristi se i u akvarijima kao čistač stakla jer se hrani algama koje se nakupljaju na stijenkama akvarija.

O autoru
Goran Šafarek
Goran Šafarek
Goran Šafarek je fotograf, snimatelj, biolog, autor i avanturist. Sudjelovao je u brojnim stručnim i znanstvenim projektima u Hrvatskoj i svijetu, objavio je više od stotinu članaka u popularno-znanstvenim časopisima poput National Geographica i Meridijana, snimio nekoliko dokumentarnih filmova te objavio nekoliko knjiga.
Više o autoru...