Obični zelembać – veliki gušter kontinentalne Hrvatske

Obični zelembać – veliki gušter kontinentalne Hrvatske

Obični zelembać (Lacerta viridis) velik je i lijep gušter Gorskog kotara, Like te kontinentalne Hrvatske.

To je elegantan gušter, dosta kratke glave i vrlo dugačkog repa. Naraste do 13 cm, no rep može biti i do dva puta dulji od duljine tijela te jedinka zajedno s repom može biti duga i do 40 cm. Mužjaci su uglavnom zelene boje dok je boja ženki vrlo varijabilna. Ženke su uglavnom vitkije od mužjaka, a mogu biti zelene, zelenosmeđe te smeđe, s prisutnim ili odsutnim prugama na leđnoj strani tijela. Trbušna je strana tijela žućkasta i gotovo uvijek nedostaju crne točkice. Donja strana glave, vrat te dio ljuski, plavo su obojani kod mužjaka i pojedinih ženki. Mladunci su uglavnom bež boje, sa ili bez nekoliko svijetlih točaka na bokovima. Na leđnoj strani mogu imati dvije ili četiri bijele pruge.

Pogledajte ostale vrste guštera u Hrvatskoj

Zelembać nastanjuje području Gorskog kotara, Like te kontinentalne Hrvatske. Nema ga u Istri i Cresu gdje ga zamjenjuje zapadni zelembać (L. bilineata) te Dalmaciji i ostalih jadranskih otoka gdje ga zamjenjuje veliki zelembać (L. trilineata). Obični zelembać nastanjuje grmovita staništa poput šumskih rubova i rubova polja, otvorene šuma i šumarke, živice te zaraštena polja, oranice i voćnjake. Nastanjuje i pjeskovita područja poput Đurđevačkih pijeskova. Vrlo se dobro penje po grmlju i drveću te većinu vremena provodi zaklonjen u vegetaciji na kojoj se i sunča te lovi plijen.

Hrani se raznim beskralješnjacima no ponekad jede i voće te jaja manjih ptica. U slučaju opasnosti povlači se dublje u grmlje ili čak rupe sisavaca. Sunča se na rubu grmlja rano ujutro ili tijekom zalaska sunca te sumraka. Prisutan je od razine mora pa sve do 2200 metara nadmorske visine. Obični zelembać može ponegdje biti vrlo česta vrsta te populacije mogu doseći gustoću od 200 jedinki po hektaru. Ženka polaže 6-23 jaja iz kojih nakon 7-15 tjedana izađu mladunci. Mladi obični zelembaći dugi su 3-4 cm, a spolno zreli postaju tek u drugoj godini života

O autoru
Goran Šafarek
Goran Šafarek
Goran Šafarek je fotograf, snimatelj, biolog, autor i avanturist. Sudjelovao je u brojnim stručnim i znanstvenim projektima u Hrvatskoj i svijetu, objavio je više od stotinu članaka u popularno-znanstvenim časopisima poput National Geographica i Meridijana, snimio nekoliko dokumentarnih filmova te objavio nekoliko knjiga.
Više o autoru...