Zelembać (Lacerta viridis)

Zelembać (Lacerta viridis)

Zelembać (Lacerta viridis) div je među gušterima, a ističe se lijepom zelenom bojom.

Zelembać naraste i do 42 cm, češće 25 – 35 cm. Rep mu je često dvostruko duži od tijela, a osjeti li se ugrožen, zelembać ga može odbaciti. Mužjak ima veliku i široku glavu, karakteristične zelene boje s blagim pjegama. Grlo je izrazito plavo, posebice u sezoni parenja. Obojenost ženki vrlo varira – od zelene do smeđe, a i neke mogu imati blago plavi vrat. Trbuh je u oba spola žućkast.

Zelembaći vole gusto grmlje, livade i kamenjare u kojima ima mnogo mjesta za sunčanje. Nalazimo ga u Nizinskoj i Gorskoj Hrvatskoj. Iako je najčešće na tlu, može se popeti na nisku granu radi sunčanja. Aktivan je danju, najviše ujutro.

Lovi kukce, pauke, puževe i ostale beskralježnjake, može i manje kralježnjake, a voli i voće. Mužjaci se bude u ožujku, a dva tjedna kasnije i ženke. Mužjak brani svoj teritorij od 200 do 1200 m2. Kad u travnju počne sezona parenja, mužjaci se bučno utrkuju kroz vegetaciju, nastojeći potjerati konkurenta od ženke. Za parenja mužjak “grize” ženku za rep pričvršćujući ju uza se prednjim nogama. Ženke polažu 6 – 23 jaja u mekan pijesak ili zemlju, a mladi se izlegu za 7 – 15 tjedana i veliki su 3 – 4 cm.

Postoji još i veliki zelembać, koji je najveći, a mužjakovo je grlo žuto. Živi u sličnu staništu, ali na obalnom području.

O autoru
Goran Šafarek
Goran Šafarek
Goran Šafarek je fotograf, snimatelj, biolog, autor i avanturist. Sudjelovao je u brojnim stručnim i znanstvenim projektima u Hrvatskoj i svijetu, objavio je više od stotinu članaka u popularno-znanstvenim časopisima poput National Geographica i Meridijana, snimio nekoliko dokumentarnih filmova te objavio nekoliko knjiga.
Više o autoru...