Četverolisni petrov križ ili vranino oko (Paris quadrifolia)

Četverolisni petrov križ ili vranino oko (Paris quadrifolia)

Četverolisni petrov križ ili vranino oko (Paris quadrifolia) jedna je od biljaka proljetnica Hrvatske.

Četverolisni petrov križ ili vranino oko (Paris quadrifolia L.) zeljasta je trajnica iz porodice Melanthiaceae. Biljka je rasprostranjena po čitavoj Europi i dijelovima Azije. Raste u skupinama na sjenovitim i polusjenovitim područjima, na vlažnim i hranjivim, humusom bogatim tlima. Nalazimo je uglavnom u listopadnim i crnogoričnim šumama i šumarcima, od nizinskih do planinskih područja.

Iz podzemne stabljike izrasta nadzemni dio visine 10 do 40 cm. Četiri širokoeliptična ušiljena lista smještena su u pršljenu u obliku križa. Broj listova može biti i veći, pa tako nalazimo i biljke s 5-7 listova. Na dugačkoj stapci razvija se neugledan žuto-zeleni cvijet iz kojeg nastaje plod – tamnomodra boba s više sjemenki. Biljka se oprašuje vjetrom i kukcima. Cvate od travnja do lipnja, a plod dozrijeva u srpnju ili kolovozu. Četverolisni petrov križ je zaštićena vrsta.

Četverolisni petrov križ, vranino oko, Paris quadrifolia

Čitava biljka je otrovna, a najotrovniji dijelovi su plod i podzemni dijelovi biljke. Ipak, nekad se koristila u narodnoj medicini (npr. za tretiranje ozljeda i gnojnih rana), najčešće u obliku pripravaka soka od svježe iscijeđenih nadzemnih dijelova biljke. Biljka u predoziranim količinama izaziva trovanje: probavne smetnje, povraćanje, grčeve i nesvjesticu. Već nekoliko plodova (boba) dovoljno je da izazove simptome trovanja.

Tekst: Mišo Rašan, fotografije: Luka Hercigonja

O autorima:

Mišo Rašan profesor je kemije i biologije, autor mnogih udžbenika, priručnika i radnih bilježnica. Turistički je pratitelj, zaljubljenik u prirodu, putovanja i planinarenje. Luka Hercigonja njegov je učenik, biolog amater te fotograf prirode iz Međimurja. Surađuje s ornitolozima i ostalim znanstvenicima u istraživanju flore i faune Međimurja. Pogledajte njegovu stranicu.

O autoru
Goran Šafarek
Goran Šafarek
Goran Šafarek je fotograf, snimatelj, biolog, autor i avanturist. Sudjelovao je u brojnim stručnim i znanstvenim projektima u Hrvatskoj i svijetu, objavio je više od stotinu članaka u popularno-znanstvenim časopisima poput National Geographica i Meridijana, snimio nekoliko dokumentarnih filmova te objavio nekoliko knjiga.
Više o autoru...