Become a Patron!
Priroda Hrvatske

Kopnena kornjača – čančara

čančara, kopnena kornjača, Testudo hermanniPo suhim, kamenitim i toplim predjelima mediteranskog područja provlači se spora kopnena kornjača (zvana i čančara, Testudo hermanni). Ovu vrstu nalazimo u obalnom pojasu južne i srednje Dalmacije te na nekoliko otoka.

Poznata je i kao čančara. Kao i u drugih kornjača, odmah uočavamo veliki oklop koji štiti ostatak tijela. Kopnena kornjača u njega može uvući glavu i udove. S gornje je strane oklop maslinastožut s tamnim šarama, a odozdo je sa svake strane crni rub. Glava je također iste boje, s donekle kukastom gornjom čeljusti. Mužjakov je rep veći od onog u ženke, s oštrim šiljkom na vrhu. Noge su kratke s velikim ljuskama.

Kopnena kornjača živi po suhim kamenjarskim nizinama i travnjacima, obrubljenim šikarama i grmljem, makiji, šumi bjelograbića … Susrećemo ju i po maslinicima, vrtovima te poljima, no ne i u brdovitim područjima. Bitno joj je da ima dovoljno mjesta za odmor u sjeni i bez previše vlage. Biljojed je, ali neće katkad odbiti ni kakvu gusjenicu, pužića ili gujavicu, a ponekad i strvinu veće životinje. Hrani se najčešće poslijepodne i navečer, a iako nema zube, ima čvrstu rožnatu čeljust poput kljuna. Ne voli veliku vrućinu ni hladnoću te nekad u listopadu iskopa sebi rupu u kojoj će spavajući zimski san čekati tople proljetne dane.

Proljetna toplina budi kornjače kojima je tada najvažnije pronalaženje partnera za razmnožavanje. Ženka ispušta miris koji privlači mužjake. Prije parenja mužjak se katkad treba hrvati s konkurentima – uz griženje i pokušaje prevrtanja. Poraženi mlatara s nogama u zraku, a pobjednik nije nimalo nježniji ni prema ženki. Gura ju, gricka i onda pokušava naskočiti na nju i pariti se. Muka se ženki isplati jer može sačuvati spermu i nekoliko godina te se ne mora svaki put pariti da bi donijela potomstvo. U zemlju polaže oko 6 – 8, katkad 15 bijelih jaja. Jaja se dugo inkubiraju, ovisno o temperaturi od 60 do 90 dana. Kao i u drugih gmazova, temperatura određuje spol: na 26 ºC svi su mladunci mužjaci, a pri 30 ºC ženke, dok su između oba spola.

Izlazak mladunaca nije lagan – najprije trebaju probiti jajnu opnu, a potom proći kroz zemlju. Oklop im je mekan i naboran, ali ubrzo očvrsne. Mladi su teški jedva 6 – 8 g, ali odmah krenu u samostalan život. Ako ih neki od mnogih grabežljivaca ne pojede, odrast će i uz malo sreće doživjeti i 30 godina.

Podijelite ove stranice:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *