Poljski šturak  – pjevač s livada

Poljski šturak, Gryllus campestris

 Poljski šturak (Gryllus campestris) vrsta je kukca zrikavca poznatog po glasanju navečer. Žive u rupama u zemlji.

Poljski šturak je ravnokrilac iz skupne zrikavaca ili šturaka. Srodan je skakavcima. Valjkasta je tijela, velike glave, nitastih ticala, usnih organa prilagođenih za grizenje. Naraste do 23mm, a mužjaci su tek nešto veći. Crne je boje sa svjetlijim leđima.

Mužjaci se glasaju s pomoću tzv. stridulacijskih organa ili zrikala. To rade međusobnim trenjem nazubljenih žilica prednjih krila, gudala i ogledala. Najviše su aktivno u proljeće i rano ljeto, kada traje vegetacijska sezona. Mužjaci su teritorijalni i agresivno brane svoj teren, dok su ženke lutajuće.

Prije pjevanja, mužjaci iskopaju hodnik u zemlji i urede ga za svoju družicu, stanu na vrata hodnika i dozivaju ženku. Mužjaci se znaju i “potući” za hodnik. Kad im ženka dođe, uvedu ju u svoje odaje, pare se s njom i nakon toga ona položi jaja. Zabilježeno je da neki mužjaci zatoče u svojim odajama jednu ženku i pare se s njom, a nakon toga joj zakrče put u smjeru izlaza i pohlepno dozivaju novu ženku.

Poljski šturci su aktivni danju i početkom noći, na ulazu svoje jazbine. Šturci su kukci koji ne lete pa gubitkom populacije se teže oporavljaju.

Poljski šturak obitava u podzemnim hodnicima koje kopaju ispod površine zemlje. Vegetarijanci su, odnosno hrane se korijenjem, zelenim dijelovima biljaka i sjemenjem.

Ženke sa svojom leglicom polažu jaja u zemlju. Ličinke se izlegu ljeti i prezime u zemlji.

Poljski šturak živi na suhim staništima s niskom vegetacijom poput travnjaka. Često su brojni na određenoj površini.

Poljski šturak dolazi ponajviše u panonskoj Hrvatskoj. Na crvenoj listi IUCN kategoriziran je kao najmanje zabrinjavajuća vrsta.

O autoru
Goran Šafarek
Goran Šafarek
Goran Šafarek je fotograf, snimatelj, biolog, autor i avanturist. Sudjelovao je u brojnim stručnim i znanstvenim projektima u Hrvatskoj i svijetu, objavio je više od stotinu članaka u popularno-znanstvenim časopisima poput National Geographica i Meridijana, snimio nekoliko dokumentarnih filmova te objavio nekoliko knjiga.
Više o autoru...