Mravlji lav – strašni grabežljivac iz pijeska

Mravlji lav, Myrmeleon formicarius, ličinka
Ličinka mravljeg lava

Mravlji lav (Myrmeleon formicarius) jedna je od najčešćih vrsta životinja na pijesku. Ličinka ove vrste kukca živi ukopana ispod površine pijeska, na dnu jamice. Hrani se životinjama koje padnu u jamicu.

Mravlji lav je kukac mrežokrilac iz porodice mravljih lavova (Myrmeleonidae). Odrasli jedinka je velika, nježna s velikim krilima i podsjeća na vretence. No, za razliku od vretenaca, ženka ne polaže jaja u vodu i gdje čičinka provodi život na dnu jezera, rijeka ili močvara. Ženka mravljeg lava polaže jaja u pijesak.

Ličinka se ovdje razvija gdje preživljava na vrlo zanimljiv način. Ličinka je strašni grabežljivac koji napada nevidljiva ispod površine.

Mravlji lav, Myrmeleon formicarius
Jamice mravljeg lava

Ličinka je velika i snažna, izrazito jakih čeljusti. Živi ukopana u pijesku, ispod lijevkaste jamice dubine 6 do 7 centimetara.. Snažnim čeljustima grabi žrtvu koja je pala na dno jamice.  Zamka mravljeg lava je jednostavna – jamica je u pomičnom pijesku pravo klizište za nesmotrenog kukavca poput mrava. Žrtva se pokušava popesti natrag, no gubi tlo pod nogama. Štoviše,  mravlji lav ga sa dna udubljenja još posipa pijeskom. Kada nesretni kukac konačno padne na dno, mravlji lav ga grabi.

Kao i drugi mrežokrilci, imaju tri ličinačka stadija, a trajanje razvoja ovisi od temperature i dostupne hrane. Prezimljavaju kao ličinke.

Mravlji lav, Myrmeleon formicarius
Ženka polaže jaja u pijesak

Dolazi uz pješčarska staništa, npr. uz obale rijeka, jezera, posebice u Đurđevačkim peskima. Mravljeg lava nalazimo na sjeveru Hrvatske, a središte rasprostranjenosti je u središnjoj i zapadnoj Europi.

Na crvenoj listi IUCN ova vrsta još nije kategorizirana.

O autoru
Goran Šafarek
Goran Šafarek
Goran Šafarek je fotograf, snimatelj, biolog, autor i avanturist. Sudjelovao je u brojnim stručnim i znanstvenim projektima u Hrvatskoj i svijetu, objavio je više od stotinu članaka u popularno-znanstvenim časopisima poput National Geographica i Meridijana, snimio nekoliko dokumentarnih filmova te objavio nekoliko knjiga.
Više o autoru...