Bogomoljka (Mantis religiosa)

Bogomoljka (Mantis religiosa)

Bogomoljka (Mantis religiosa) strašan je grabežljivac livada i šikara.

Bogomoljka je jedan od najvećih kukaca u Hrvatskoj. Veći primjerci dosežu pet i više centimetara. Bogomoljke lete, ali nisu to akrobacije vretenaca ni brzina pčele. Krila su joj velika i djeluju kao jedra. Pri opasnosti s jedne travke poleti na drugu. Livada je njezino stanište, iako se može naći i u grmlju. Bogomoljke su svjetlije boje pa se lako uočavaju u vrijeme leta. Duguljasta su oblika, a na glavi im se ističu velika ticala s mnogo osjetila. Imaju velike noge, a prednji par nogu često drže skupljen, kao da se mole – otuda im i ime.

Iako velike, bogomoljke nije lako naći u prirodi, jer su zelene. Čak i kad se vidi gdje je sletjela, teško ju je razlučiti u travi. Ujesen nalazimo i dosta smeđih jedinki. Uz to, bogomoljke su uglavnom nepokretne pa ih i zbog toga ne vidimo, iako mogu biti doslovno ispred nosa. Skrivaju se pred pticama i ostalim velikim grabežljivcima, a noću se moraju dobro čuvati šišmiša koji ih eholokacijom lako pronalazi u letu. Drugi razlog zašto se bogomoljka ne voli pokazivati u tome je što je i sama grabežljivac. Ona je strah i trepet za druge kukce, a najstrašnije su joj oružje prednji udovi. Golemi su i vrlo pokretljivi, oboružani zupcima koji djeluju kao dio kakve naoštrene pile. Nema spasa jadnoj pčeli ili leptiru kad ih jednom ščepa bogomoljka. Bogomoljka ne lovi jurnjavom poput stršljena već se polako prikrada plijenu. Glumi travku ili grančicu koja se ljulja na vjetru i malo-pomalo približava se plijenu pa odjednom eksplozivno skače na njega i hvata ga živog. Tada počinje zadnji čin – proždiranje. Čvrsto u zagrljaju prednjih udova, grize glavu žrtvi sve dok se ne prestane otimati.

Bogomoljka, Mantis religiosa

Ništa manje uzbudljivo nije ni parenje. Mužjak je prilično manji od ženke, ali čvrsto zgrabi ženku da se ne bi umiješao drugi mužjak. Usto, mora biti stalno na oprezu. Snažnija i veća ženka katkad mužjaka iskoristi, osim za parenje, i kao obrok. Za razvoj jaja potrebni su joj proteini pa ih nastoji osigurati proždiranjem mužjakova tijela. Ženka je u doba parenja zato vrlo agresivna.

Bogomoljka, Mantis religiosa

Uz običnu bogomoljku, Hrvatskoj živi još 5 vrsta autohtonih vrsta bogomoljki. To su krunasta bogomoljka (Empusa fasciata), patuljasta bogomoljka (Ameles spallanzania), Ameles decolor, Iris oratoria i Geomantis larvoides.

O autoru
Goran Šafarek
Goran Šafarek
Goran Šafarek je fotograf, snimatelj, biolog, autor i avanturist. Sudjelovao je u brojnim stručnim i znanstvenim projektima u Hrvatskoj i svijetu, objavio je više od stotinu članaka u popularno-znanstvenim časopisima poput National Geographica i Meridijana, snimio nekoliko dokumentarnih filmova te objavio nekoliko knjiga.
Više o autoru...