Bolen (Aspius aspius)

Bolen (Aspius aspius)

Kada u večernje sate zapljušti voda u dravskim plićacima, bolen (Aspius aspius) je u lovu. Ova grabežljiva riba obitava u našim nizinskim rijekama, ušćima rijeka, rukavcima…

To je jedina šaranska (ciprinidna vrsta) koja je pravi grabežljivac na veće ribe. Zovu ga bolen ili bucov, ali ima još mnogo imena. Ribiči ga vole zbog njegove borbenosti, izgleda i veličine. Ova riba živi u našim velikim rijekama Savi, Dravi i Dunavu te njihovim pritocima. Vrsta je rasprostranjena i u većem dijelu Europe.

Bolen može narasti i do 8 kg te 1 m dužine, ali najčešći su primjerci od 2 do 4 kg. Blago pogrbljena leđa prilično su široka na bočno spljoštenu tijelu. Leđa su tamnozelena do modrikastosiva, bokovi metalnobijeli, peraje bijele, a oči žute sa zelenom prugom na gornjoj polovici. Hidrodinamično tijelo s jakom repnom i leđnom perajom prilagođeno je lovu u tekućicama. Bolen voli jake struje i lovi blizu površine, iako može zaći i u veće dubine. Mlađe ribe često love u jatima i okružuju jata ribica te ih bučno udaraju repom i tijelom pa one u panici iskaču u zrak. Kad omamljene padnu natrag u vodu, grabe ih.

Također, ribu koja se probija uza struju čekaju iz zasjede (kamen, drvo ili ostale prepreke) i munjevito napadaju. Najviše lovi uklije, klenove i krkuše, ali i sve što zatekne na površini i što može pojesti poput kukaca, žaba itd. Guta ribu jer u ustima nema zube, ali mu je ždrijelo hrapavo. Bolen je dnevna riba koja se noću odmara na dubini, ali najaktivnija je u rano ujutro i predvečer. Ribiči ga najviše hvataju od ljeta pa do kasne jeseni. Zimi prelaze u dublju vodu i ne jedući miruju, a zajedno katkad bude i nekoliko desetaka jedinki, uključujući starije.

Proljetne temperature, ali i porast vode bude ga te se bolen odmah mrijesti od travnja do lipnja i tada migrira uzvodno, u brze tekućice s pjeskovitim dnom. Ženka od 2 do 3 kg izbaci u vodu od 80 000 do 100 000 jajašaca. Kad se razviju, ličinke rastu u sporijem dijelu toka, dok se iscrpljeni roditelji odmaraju od mrijesta i dugog zimskog posta. Bolen spolno sazrije u 4. ili 5. godini života.

O autoru
Goran Šafarek
Goran Šafarek
Goran Šafarek je fotograf, snimatelj, biolog, autor i avanturist. Sudjelovao je u brojnim stručnim i znanstvenim projektima u Hrvatskoj i svijetu, objavio je više od stotinu članaka u popularno-znanstvenim časopisima poput National Geographica i Meridijana, snimio nekoliko dokumentarnih filmova te objavio nekoliko knjiga.
Više o autoru...