Šilac – brzi i vitki lovac

Šilac – brzi i vitki lovac

Šilac (Platyceps najadum) je zmija krškog područja Hrvatske. To je vrlo vitka i brza zmija.

Šilac je vitka, prilično tanka zmija, dugog repa koji može doseći i trećine duljine tijela. Naratse oko metar, no mogu se vidjeti primjerci i do 130 cm. Ima okrugle zjenice na velikim očima. Temeljna je boja tijela sivozelena do maslinastosmeđa, a prema repu i crvenkastosmeđa i smeđa. Odozdo bijele do žućkaste boje. Uvijek su prisutne specifične crne do maslinastozelene mrlje s bijelim obrubom poredane u redovima sa svake strane vrata. Spolovi su jako slični.

Saznajmo više o zmijama Hrvatske!

U Hrvatskoj je prisutan duž cijele obale Jadrana, uključujući i planine poput Biokova te na nekim otocima poput Krka i Paga. Živi do 2000 metara nadmorske visine. Voli suha i kamenita staništa s grmolikom vegetacijom, odnosno krš. Može ju se naći oko suhozida, zaraslih vrtova, kamenitih obala rijeka, rubovima puteljaka te otvorenim površinama u šumarcima. Šilca najviše prenamjena prirodnog staništa u poljoprivredne površine poput maslinika ili vinograda.

PRATITE NAS NA FACEBOOKU I INSTAGRAMU!

Šilac je dnevna zmija. Vrlo je brza i okretna zmija te aktivno lovi male guštere, skakavce te rijetko i male sisavce. Slina šilca toksična je za mali plijen kojim se hrani iako nema tipične zube za ubrizgavanje otrova poput zmija iz porodice Viperidae. Zna biti nervozna te može ugristi prilikom hvatanja, no za razliku od većine zmija, šilac ne sikće.

U svibnju liježe 3-5 jaja iz kojih se na ljeto izlijegaju mladi.

O autoru
Goran Šafarek
Goran Šafarek
Goran Šafarek je fotograf, snimatelj, biolog, autor i avanturist. Sudjelovao je u brojnim stručnim i znanstvenim projektima u Hrvatskoj i svijetu, objavio je više od stotinu članaka u popularno-znanstvenim časopisima poput National Geographica i Meridijana, snimio nekoliko dokumentarnih filmova te objavio nekoliko knjiga.
Više o autoru...