Vodena metvica – mirisni pratilac voda

Vodena metvica – mirisni pratilac voda

Vodena metvica (Mentha aquatica) mirisna je biljka, česta uz vodena staništa.

Vodena metvica je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice usnjača (Lamiaceae). Česta je na području Hrvatske, gdje nastanjuje vlažne livade, obale jezera i rijeka te plitke stajačice poput  močvara. Geografski gledano, široko je rasprostranjena vrsta koju nalazimo na svim kontinentima.

Biljka zimu preživljava pomoću puzajućeg podanka iz kojeg izrasta korijen. Stabljika je četverobridna i razgranata, uglavnom dlakava. Naraste do 1 metra u visinu. Listovi na stabljici su nasuprotni, na kratkim peteljkama. Plojke listova su jajasto eliptičnog oblika pri vrhu sužene, a na rubovima pilasto nazubljene. U pazušcima listova izrastaju bočni ogranci.

PRATITE NAS NA FACEBOOKU I INSTAGRAMU!

Pojedinačni ljubičasti cvjetovi su dvospolni i skupljeni su u glavicu. Cvijet se sastoji od 5 lapova, 5 latica i 5 prašnika te plodnice koja je građena od dva plodna lista. Vodena metvica cvate od lipnja do rujna, cvjetove oprašuju kukci. Iz cvjetova nastaju plodovi – okruglasti kalavci. Osim spolnog načina u vodene metvice postoji i vegetativni oblik razmnožavanja pomoću vriježa.

Listovi vodene metvice skupljaju se za čaj. Iz biljke su izolirana eterična ulja i naravno određene količine mentola, koji cijeloj biljci daje specifičan miris. Vodena metvica je i odlična medonosna biljka. Paprena metvica, koja se suši za najrašireniji komercijalni čaj od metvice (Menta), križanac je dviju vrsta metvice – vodene (Mentha aquatica) i klasaste (Mentha spicata).

Vodena metvica, Mentha aquatica

Tekst: Mišo Rašan, fotografije: Luka Hercigonja

O autorima:

Mišo Rašan profesor je kemije i biologije, autor mnogih udžbenika, priručnika i radnih bilježnica. Turistički je pratitelj, zaljubljenik u prirodu, putovanja i planinarenje. Luka Hercigonja njegov je učenik, biolog amater te fotograf prirode iz Međimurja. Surađuje s ornitolozima i ostalim znanstvenicima u istraživanju flore i faune Međimurja. Pogledajte njegovu stranicu.

O autoru
Goran Šafarek
Goran Šafarek
Goran Šafarek je fotograf, snimatelj, biolog, autor i avanturist. Sudjelovao je u brojnim stručnim i znanstvenim projektima u Hrvatskoj i svijetu, objavio je više od stotinu članaka u popularno-znanstvenim časopisima poput National Geographica i Meridijana, snimio nekoliko dokumentarnih filmova te objavio nekoliko knjiga.
Više o autoru...