Become a Patron!
Priroda Hrvatske

Pčelarica – šareni lovac na leteče kukce

Pčelarica, Merops apiasterPčelarica je jedna od najšarenijih, a svakako najljepših ptica hrvatske ornitofaune, plavo-zelene, žute i crvenkasto-smeđe kombinacije perja tako da se ne može zamijeniti s drugim vrstama.

 

 

Njezin tirkizni trbuh i prsa, hrđastosmeđi zatiljak, tjeme i leđa te žuto grlo i crnu prugu preko očiju teško je zamijeniti nekom drugom vrstom. Mlađe ptice su blijeđe i kraćeg repa. Pčelarica je jedini predstavnik svoje porodice u Hrvatskoj, a ostalih vrsta nalazimo širom svijeta. Nejno glasanje također je karakteristično i lijepo, a često ćemo ju čuti izdaleka, a da ju ne vidimo. Glasa se “prirr” ili “krik krik”, te uplašeno “pitt-pitt-pitt”.

Hrani se velikim letećim kukcima poput vretenaca, stršljena, osa, leptira i pčela, zbog čega je pčelari često neopravdano proganjaju i uništavaju njihove kolonije. Ima dugačak i pomalo svijen kljun s kojim hvata plijen u letu. Pčelarica je brza i vrlo okretna ptica. Prije nego što će ih progutati, često udaraju ulovljenim kukcem po drvetu ili sličnoj tvrdoj podlozi da ih ubiju, odnosno da spriječe da ih ubodu. Tvrde neprobavljive dijelove kukaca od hitina kasnije izbacuju.

Pčelarica, Merops apiaster

Mužjak će prije parenja ženki donijeti ulovljenog kukca, kao dokaz sposobnosti u lovu i podizanju gnijezda. Nakon toga slijedi kratko parenje. Gnijezdi u kolonijama, a gnijezda kopa u pijesku ili lesnim naslagama duž strmih obala velikih panonskih rijeka, iskapališta pijeska ili lesnim obroncima. U Hrvatskoj žive velikih rijeka Drave i Dunava do morskih obala, a traži otvorena područja za lov s pojedinačnim stablima ili grmljem.

Kao bregunice i vodomar, one također kopaju tunele, najčešće do 1,5 metara dužine, a katkad su oni dugački i preko dva metara. Tuneli i strmina je zaštita od brojnih grabežljivaca. Na kraju tog tunela je proširenje, odnosno samo gnijezdo. Ako i ne nađemo njihove kolonije, lako ćemo čuti jato u zraku i njihovo glasanje. Ponekad ih nalazimo u kolonijama bregunica, no mnogo su češće u vlastitim kolonijama, i po nekoliko desetaka ili čak stotina parova.

U kolonijama vlada velika vreva i buka. Na granama grmlja drveća, pogotovo prije gniježđenja nastanu i male čarke, za omiljeno mjesto za sunčanje ili odmor, kao i za lokaciju gnijezda. Ženka najčešće izleže pet do šest (ponekad i do sedam) gotovo kuglastih i potpuno bijelih jaja na golo tlo komore. Inkubacija jaja traje dvadesetak dana, počevši od oko sredine svibnja. Gniježđenje traje do kraja lipnja. Pčelarice imaju samo jedno gnijezdo godišnje.

Pčelarica, Merops apiaster

Rasprostranjena je u Europi, sjevernoj i južnoj Africi. Europske populacije su prave selice koje zimuju u pod-Saharskoj Africi. Ptice iz jugozapadne Europe zimuju u zapadnoj Africi, dok one ostale zimuju u istočnoj i južnoj Africi. U nas se pojavljuju tijekom travnja i odlaze na zimovališta tijekom rujna. . Seli se u jatima u širokom pojasu, uglavnom danju.

VIDEO: parenje pčelarica