Bregunica (Riparia riparia)

Bregunica (Riparia riparia)

Najbrojniji, ali i najbučniji stanar strmih riječnih obala je bregunica (Riparia riparia). Ove ptice žive u kolonijama u kojima je često nekoliko stotina ili čak nekoliko tisuća parova.

Bregunice su slične lastavicama, samo su zdepastije, a rep im nije tako dugačak i viličast kao u lastavice. Pretežno su smeđe boje. Krila i leđa su im smeđa, odozdo bijela s tankim smeđim pojasom na prsima. Dugačke su do 12 cm. Nema razlike između spolova. Bregunicu ćemo naći uz rijeke i ostale vodene površine na kojima se hrane. Love kukce u zraku, ali katkad i pokupe kukca s površine vode. Let im je brz i energičan, s mnogo promjena smjera, a zamasi krila plitki. Gotovo ne hodaju već se malim nogama samo drže na nekoj grani.

Gnijezde se najčešće u gornjem dijelu strme, erodirane obale. Strmina i nedostupnost zaštita su od grabežljivaca. Sezona gniježđenja počinje u proljeće i tada počinju bušiti rupe kljunom, nogama i krilima. Prvo počinje mužjak i kad dosegne tridesetak centimetara, počinje pjevati i letjeti oko otvora, nadajući se da će privući ženku. Kad uspije, zajedno nastavljaju bušiti tunel, često i metar dužine. Na kraju je gnijezdo obloženo perjem, travkama i grančicama. U njega ženka polaže od četiri do šest bijelih jaja na kojima sjedi oko dva tjedna, a kad se izlegu, roditelji ih hrane još tri tjedna. Mladi tad izlijeću van i roditelji se brinu za njih još neko vrijeme, a mogu i dalje noćiti u rupama. U vrhuncu gniježđenja oko kolonije vlada nevjerojatna gužva i buka – ptice gotovo neprekidno ulijeću i izlijeću iz gnijezda.

Posebice je prometno kad mladunci odrastu pa onda i stari i mladi zajedno u zraku izvode vratolomije loveći leteće kukce, zatim se cijelo jato skupi na kakvu drvetu i ondje se odmara. To je doba prije migracija, a na početku jeseni odlaze na jug.

Erozija rijeke neprestano dere obale pa one nisu stalne. Jedne su godine tu, druge ih nema. Čak i ako je rijeka ne izbriše, vegetacija će osvojiti obalu i spriječiti kolonizaciju ptica. Također, ptice više vole nove rupe jer su stare pune parazita. Zato bregunice, kao i vodomari te pčelarice uvijek traže nove, svježe erodirane obale. Nažalost, zastarjela regulacija rijeka uništava njihovo stanište pa im se smanjuje populacija na Dravi.

U Hrvatskoj obitava 5 vrsta lastavica- ptica pjevica iz porodice lastavica (Hirundinidae) – daurska lastavica, lastavica, piljak, hridna lastavica i bregunica. Više o vrstama lastavica u Hrvatskoj.

O autoru
Goran Šafarek
Goran Šafarek
Goran Šafarek je fotograf, snimatelj, biolog, autor i avanturist. Sudjelovao je u brojnim stručnim i znanstvenim projektima u Hrvatskoj i svijetu, objavio je više od stotinu članaka u popularno-znanstvenim časopisima poput National Geographica i Meridijana, snimio nekoliko dokumentarnih filmova te objavio nekoliko knjiga.
Više o autoru...