Eja livadarka (Circus pygargus)

Eja livadarka (Circus pygargus)

Eja livadarka (Circus pygargus) elegantan je lovac otvorenih prostora, a gnijezdi se u našim poljima u kršu.

Eje su ptice grabljivice, dobri letači koji love iz leta iako nisu brze i okretne kao sokolovi. Eja livadarka vitkija je od eje močvarice i strnjarice, raspon joj je krila između 100 i 120 cm. Mužjak je uglavnom sive boje, jedino su završeci krila tamni kao i pruga na krilima. Ženka je bitno različita – smećkasta je s tamnijim krilima i svjetlijim prugama oko očiju.

Nastanjuje otvorena područja, uz rijeke, močvare, polja, gdje može nesmetano pretraživati krajolik. Leti vrlo elegantno, polaganim, ali snažnim zamasima krila. Plijen traži u sporom letu i relativno nisko, a zna letjeti uz rub vegetacije da ga iznenadi. Kad ga uoči, strmoglavljuje se na njega i grabi snažnim pandžama. Najviše lovi glodavce, ali i ptice, gmazove itd.

Eju livadarku najviše nalazimo u priobalju gdje se gnijezdi na otoku Pagu, u Ravnim kotarima, Sinjskom polju i Istri. Na početku sezone parenja izvodi akrobacije u zraku, raširenih nogu, dodajući hranu i glasno klikćući. Nakon parenja ženka gradi jednostavno gnijezdo od granja i trave, skriveno u vegetaciji. Potom u njega polaže 4 – 5 jaja na kojima sjedi oko mjesec dana. Mužjak i ženka hrane ptiće do 40 dana, koji nakon još dva tjedna postaju samostalni. Ujesen se u širokoj fronti sele na zimovanje u supsaharsku Afriku da bi se u travnju počeli vraćati.

O autoru
Goran Šafarek
Goran Šafarek
Goran Šafarek je fotograf, snimatelj, biolog, autor i avanturist. Sudjelovao je u brojnim stručnim i znanstvenim projektima u Hrvatskoj i svijetu, objavio je više od stotinu članaka u popularno-znanstvenim časopisima poput National Geographica i Meridijana, snimio nekoliko dokumentarnih filmova te objavio nekoliko knjiga.
Više o autoru...