Zubatac (Dentex dentex)

Zubatac (Dentex dentex)

foto: Christophe Quintin

Zovu ga carem među ribama (carom o rib) zbog iznimno ukusna mesa te je zubatac (Dentex dentex) uz komarču i lubina najtraženija jadranska riba.

Zubatac je duguljast, ali visokog i bočno spljoštenog tijela. S gornje je strane crvenkaste do modrikaste boje s tamnim mrljama, na bokovima žućkastosrebrn te na trbuhu svijetlo srebrnkast. Naraste do metra dužine i 16 kg težine. Peraje su mu velike i snažne. Glava mu je velika s jakim čeljustima te vrlo velikim i oštrim očnjacima po kojima je dobio ime. Izgled govori da je izvrstan plivač i grabežljivac.

Lovi sve što mu je na dosegu: ribe, glavonošce, rakove itd. Napada s dna, na kojem se lakše može sakriti. Uvijek je spreman iznenada zaskočiti plijen te progoniti ribu do površine ili plićaka. Kad je sustigne, zadaje joj brz i efikasan završni udarac svojim snažnim čeljustima. Zubatac se može naći samostalno, ali i u manjem jatu. Najaktivniji je u predvečerje i u sumrak.

Zubatac najviše voli kamenita, obrasla dna s mnogo ribe. Izbjegava strmu obalu, mutne vode i priobalje uz naselja, iako se mlađi primjerci skrivaju na posidoniji. Nalazimo ga najčešće do dubine od 30 m, ali se spušta i do 200 m. Raširen je u cijelom Jadranu, posebice oko zadarskih i šibenskih otoka, na području Pule i Rovinja te oko otoka Visa, Lastova, Mljeta i Palagruže. Razmnožava se potkraj proljeća i tada se udružuje u veća jata te

O autoru
Goran Šafarek
Goran Šafarek
Goran Šafarek je fotograf, snimatelj, biolog, autor i avanturist. Sudjelovao je u brojnim stručnim i znanstvenim projektima u Hrvatskoj i svijetu, objavio je više od stotinu članaka u popularno-znanstvenim časopisima poput National Geographica i Meridijana, snimio nekoliko dokumentarnih filmova te objavio nekoliko knjiga.
Više o autoru...