Drhtulja šarulja (Torpedo marmorata)

Drhtulja šarulja (Torpedo marmorata)

FOTO: Marinko Babić

Drhtulja je riba hrskavičnjača srodna ražama. Strujnim udarom napona i do 200 V omamljuje plijen i brani se od grabežljivaca.

Drhtulja šarulja pomalo sliči gitari. Plosnata je, okrugla u prednjem dijelu, a izdužena na stražnjem. Debeli je disk prsnih peraja okrugao te čini i više od 60% tijela. Na repu su leđne peraje, a na vrhu je repa i repna peraja bez bodlji. Iza svakog oka ima jedan otvor – prodisak. Tijelo joj je glatko i relativno mekano. S gornje je strane smeđa s tamnijim šarama te podsjeća na mramor, a trbuh joj je bijel. Može narasti do 10 kg težine i 70 cm dužine.

Najimpresivnije su joj obilježje električni organi s obje strane tijela između lubanje i bočnih peraja. Nastali su iz mišićnog tkiva, a čini ih više od tisuću želatinoznih pločica nalik na pčelinje saće. One su zapravo organske baterije koje se pune sinkroniziranom depolarizacijom membrane električnih organa. Snaga udara može biti i do 200 V, frekvencije do 600 Hz. Cijeli elektricitet izbaci odjednom.

Veće drhtulje imaju više električnih stanica pa im je i udar jači. Snaga udara ovisi i o vremenu koje je proteklo od prošlog pražnjenja. “Strujom” drhtulje love, ali se i brane od morskih pasa. Hrane se uglavnom drugom ribom koju love iz zasjede, ukopane u meko dno tako da im samo oči vire. Kad riba prođe, najprije je omame, a onda skaču za njom. Aktivnije su noću. Drhtulja zna biti spora i statična, često dugo. Nalazimo je na muljevitu ili pjeskovitu dnu, na dubini između 5 i 50 metara, i na otvorenome moru te na ušćima rijeka duž cijelog Jadrana. Mrijesti se zimi. Ženka leže 5 – 32 mlada. Odmah su sposobni za samostalan život, a mogu se i odmah služiti svojim električnim organima.

Drhtulja šarulja, Torpedo marmorata

FOTO: Marinko Babić

Jeste li znali?

Naziv “torpedo” svima je poznat kao moćno oružje za uništavanje brodova u pomorskim bitkama. Jeste li znali da je ovo oružje hrvatski izum za koji je zaslužan Ivan Lupis-Vukić (1813.-1875.) i da je dobilo ime upravo po ribi drhtulji (Torpedo marmorata)?

Osobine drhtulje poznate su još od antičkih vremena. Stari Grci i Rimljani koristili su njene strujne udare za liječenje kronične glavobolje i gihta, a njeno meso su preporučivali za ishranu

O autoru
Goran Šafarek
Goran Šafarek
Goran Šafarek je fotograf, snimatelj, biolog, autor i avanturist. Sudjelovao je u brojnim stručnim i znanstvenim projektima u Hrvatskoj i svijetu, objavio je više od stotinu članaka u popularno-znanstvenim časopisima poput National Geographica i Meridijana, snimio nekoliko dokumentarnih filmova te objavio nekoliko knjiga.
Više o autoru...