Vodenkos (Cinclus cinclus)

vodenkos, Cinclus cinclus, ptice, rijeke

Dom usred zapjenjenih brzaka planinskih rječica i potoka nalazi vodenkos (Cinclus cinclus).

U niskom energičnom letu kriči i dolijeće na kamen usred brzaka te maše repom gore-dolje. Podsjeća staturom na običnog kosa, ali mu je glava smećkasta s bijelim grlom i prsima. Živi u Europi i Aziji, a u Hrvatskoj ga nalazimo u Gorskome kotaru, Lici, Dalmaciji…

Vodenkos lovi sitne beskralježnjake, prije svega rakušce, ličinke kukaca, mekušce, male ribice. U vodu skače iz leta ili zakoračuje s kamena. Vješto zaranja i kratko roni mašući kratkim, ali snažnim krilima. U vodi se pridržava nogama za kamenje protiv struje, ali ne hoda na dnu, kako se katkad zna čuti. Poslije ronjenja pažljivo sređuje perje da bude spremno za let i ronjenje. Također ga maže uljima iz žlijezde na trtici da bude vodonepropusno. Može i hodati po obali, tražeći naplavljeni plijen ili kopnene beskralježnjake.

Mužjak i ženka agresivno brane teritorij od uljeza. Obilaze ga svaki dan nekoliko puta, a povišene stijene usred brzaka služe kao promatračnice. U brzacima se vodenkos i gnijezdi. Gnijezdo je od grabljivica često skriveno mlazom slapa pa ptice moraju u njega doslovno zaroniti. Izvana je okruglo i veliko, mekano od mahovine. U toj je kugli ulaz, a unutra je komora od trave te lišća. Najčešće ga grade u pukotini stijene, ali katkad i mosta ili druge umjetne strukture. U njega polaže 3 – 6 jaja. Mladi, kad se izlegu, mogu pri opasnosti odmah skočiti i zaroniti u potok ili rječicu.

O autoru
Goran Šafarek
Goran Šafarek
Goran Šafarek je fotograf, snimatelj, biolog, autor i avanturist. Sudjelovao je u brojnim stručnim i znanstvenim projektima u Hrvatskoj i svijetu, objavio je više od stotinu članaka u popularno-znanstvenim časopisima poput National Geographica i Meridijana, snimio nekoliko dokumentarnih filmova te objavio nekoliko knjiga.
Više o autoru...