Become a Patron!
Priroda Hrvatske

VIDEO: Parenje bjelouški

Bjelouška (natrix natrix) se u travanj počinju pariti, a ponekad nastaje pravi spektakl – masovno parenje bjelouški.

Travanj je doba kada se budi priroda, ali i kada životinje počnu s parenjem. Ptice pjevaju, proljetnice se otvaraju, žabe mrijeste u vodi. Kako je s zmijama? Kako sve to izgleda kod bjelouške, pogledajte na videu:

Bjelouška je vodena zmija koju nalazimo uz vlažne šume, rijeke, potoke i prave močvare. U proljeće, najčešće u travnju, nakon što se probude iz zimskog sna i nakon što popune prve zalihe energije bjelouške kreću s parenjem. Mužjaci se bude prvi, a potom i ženke koje puštaju miris, kemijske spojeve koji privlače mužjake. Uzbuđeni mužjaci tada prolaze direktno uz njihov plijen žabe, uopće se ne osvrćući na njih. Mužjak se omata oko ženke, trljajući glavu o njeno tijelo, kao i „spolne organe“ (ženska kloaka i muški hemipenis). Cijeli proces je čas miran, čas trzovit.

No, to nije sve. Iz okolice užurbano stižu i ostali mužjaci, no umjesto klasične borbe mužjaka za ženku,oni se direktno penju na nju, nastojeći istisnuti druge mužjake. Nastaje često prava zmijska lopta, gdje je teško vidjeti gdje je glava, a gdje je rep.

I to je traje dok ženka ne odluči da joj je dosta. Napušta mužjake i odlazi svojim putem da bi nakon nekog vremena položila jaja.

 

 

 

 

 

Podijelite ove stranice:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *