Fotografija prirode

fotografija prirode

Priroda je jedan od najčešćih fotografskih motiva. Naučimo što je to fotografija prirode.

Priroda je posvuda oko nas i fascinira mnoge te ne čudi što je jedan od najčešćih fotografskih motiva (Pogledajte Što je to priroda). No, kako je priroda vrlo šarolika, tako je i fotografija prirode raznolika, a postoje mnogi specijalizirani fotografi za pojedine. Jedan od najpoznatijih fotografije prirode na našim prostorima je Goran Šafarek, autor mnogih članaka poput National Geographica i Meridijana, knjiga, izložba te filmova. Možete ga pratiti na Instagramu, Facebooku, Youtubeu (kanali Avanture Gorana Šafareka i Explore Croatia), Pinterestu, 500px.

Za fotografiju prirode ne morate biti prirodoslovac, ali svakako trebate imati afinitet za prirodu. Treba poznavati cikluse prirode, od vremena izlaska i zalaska sunca, položaja mjeseca i zvijezda, sezona, ponašanja životinja itd. Znanje o prirodi jednako je vrijedno i važno kao i fotografsko znanje.

Koje motive snimati?

Prirodni motivi su zaista neiscrpni, od mikro i makrosvijeta, biljaka, životinja, krajolika, udaljenih zviježđa. Glavni tipovi fotografije prirode su ovi:

Krajolici – fotografija krajolika osnovna je grana fotografije prirode, najčešće se radi s širokokutnim objektivima, iako i teleobjektivi mogu dati vrlo zanimljive prikaze.

fotografija prirode, cetina, rijeka, dinara

Fotografija životinja – snimanje životinjskog svijeta, karakterizirano je velikim teleobjektivima i brzim fotoaparatima. Više o ovom tipu fotografije pročitajte ovdje

fotografija prirode, fotografija životinja, ptice, trstenjak

Makrofotografija – fotografiranje kukaca i ostalih sitnijih organizama, za što su potrebni makroobjektivi te prilagođene bljeskalice

fotografija prirode, makrofotografija, bubamara, kukci

Podvodna fotografija – bavi se podvodnim svijetom mora, jezera i rijeka, a zahtijeva podvodna kućišta ili vodonepropusne kamere.

fotografija prirode, podvodna fotografija, meduze, more

Zračna fotografija – bilježi uglavnom krajolike iz zraka

fotografija prirode, zračna fotografija, jadransko more, brijuni, otok

Fotografija vremenskih neprilika – vrlo je atraktivan vid fotografije prirode, poznatiji i kao stormchasing

fotografija prirode, munje, nevrijeme, oluja, rijeka, drava

Astrofotografija – snima noćno nebo.

fotografija prirode, astrofotografija, noć, zvijezde

To nisu dakako svi podtipovi. No, za sve njih je bitno da pokazuju nešto novo, od samog motiva, do načina na koji je prikazan.

Ja prirodno naginjem National Geographic stilu, gdje svaka fotografija priča priču i prikazuje neki proces.

 Oprema

Osnovni dio opreme je dakako fotoaparat, čiji odabir ovisi o potrebama. Za fotografiju životinja potreban je “brzi” aparat s većim brojem okidanja u sekundi, kao i dobrim autofokusom. Za klasične krajolike dovoljan je i skromniji fotoaparat, izuzev ako ne treba raditi velike printeve, pa je u tom slučaju nužan veći broj megapiksela.

Odabir objektiva ovisi još više o potrebama. Ako se želi snimiti neku životinju, trebat će teleobjektiv, a za obične krajolike je dovoljan  je i običniji objektiv.

Gdje objaviti fotografije?

Nekad je prikaz vlastitih fotografija vanjskom svijetu bio ograničen preko izložba i publikacija, no danas, procvatom Interneta, gotovo su neograničene mogućnosti. Društvene mreže, online galerije.

No, i danas je izložba jedan od vrhunaca fotografije prirode. Objava u časopisu ili knjizi također je važna. Natječaju su još jedan način promocije, a mogućih i nagrada.

Prodaja fotografija

Fotografijom prirode možete i zaraditi. Brojni časopisi, knjige, brošure i druge publikacije trebaju fotografije prirode te ih možete prodati. Ovdje, treba paziti radi li se o jednokratnoj upotrebi ili trajnom otkupu, što se jasno treba odrediti ugovorom.

Popularan način zarade je iprodaja preko agencija (stock fotografija). Neke od popularnijih agencija su Shutterstock, AdobeStock, Getty… Možete prodavati i isprintane fotografije, kao i digitalne.

Cijena fotografija varira, od 70-desetak kuna u nekim časopisima i do preko 1000 kuna.

fotografija prirode, ptice, bjelobrada čigra
O autoru
Goran Šafarek
Goran Šafarek
Goran Šafarek je fotograf, snimatelj, biolog, autor i avanturist. Sudjelovao je u brojnim stručnim i znanstvenim projektima u Hrvatskoj i svijetu, objavio je više od stotinu članaka u popularno-znanstvenim časopisima poput National Geographica i Meridijana, snimio nekoliko dokumentarnih filmova te objavio nekoliko knjiga.
Više o autoru...