Fotografija pejzaža – savjeti i tehnike

fotografija pejsaža, krajolik, pejzaž, fotografija

Fotografija pejzaža jedan je od najomiljenijih vidova fotografije. Naučite kako snimiti uspješne fotografije pejzaža.

Htjeli biste da vaša fotografija pejzaža krase naslovnice knjiga, časopisa, društvene mreže i izložbve? U usavršavanju fotografije pejzaža pomoći će vam Goran Šafarek, jedan od najpoznatijih fotografije prirode i životinja na našim prostorima. Autor je mnogih članaka poput National Geographica i Meridijana, knjiga, izložba te filmova. Možete ga pratiti na Instagramu, Facebooku, Youtubeu (kanali Avanture Gorana Šafareka i Explore Croatia), Pinterestu, 500px.

Pejzažna fotografija (ili fotografija krajolika) jedan je od najomiljenijih vidova fotografije. Unatoč tome, nije lako snimiti uspješnu fotografiju.

 fotografija pejzaža, krajolika, kamačnik

Upotrijebite stativ

Stativ je ključan za duže ekspozicije, jer je nemoguće dobiti oštru fotografiju držeći fotoaparat u ruci, čak i uz pomoć modernih tehnologija stabilizacije aparata i objektiva ruke. Krajolici najčešće zahtijevaju veće otvore blende (oznaka F), čak i 16, što traži i dužu ekspoziciju. Nadalje, stativ usporava snimanje, što je važno za kompleksnije

Koristite različite objektive i blende

Tradicionalno je širokokutni objektiv najviše korišten, ali nemojte odbaciti i ostale objektive. Teleobjektiv će dati veći izrez, ali i sabiti prostor te dati efekt drukčiji od uobičajenog. Probajte više raspona blende, s malom dubinskom oštrinom (2.8 – 4) do velikom dubinskom oštrinom (16 – 22).

 fotografija pejzaža, krajolika

Iskoristite najbolje svijetlo

Jutarnje i večernje svijetlo je izvrsno za fotografiju pejzaža. Osim što daje lijepo toplo svijetlo, smanjeni su i kontrasti te su sjene duge što daje i grafički element. No, i dnevno svijetlo nije loše, dapače, ali izbjegavajte podnevno svijetlo s oštrim sjenama i jakim kontrastima.

 fotografija pejzaža, krajolika

Ne snimajte samo zalaze i izlaze

U današnje vrijeme često vidimo mnoge fotografe pejzaža da snimaju isključivo zlatno svijetlo i dramatično nebo. Plavo nebo i neutralne boje daje vam priliku da se usredotočite na druge elemente krajolika, kao što je kompozicija.

 fotografija pejzaža, krajolika, telašćica, dugi otok

Ne bježite od lošeg vremena

Loše vrijeme (kiša,magla…) daje dramatična neba i dinamične fotografije. Važno je zaštiti se od elemenata prirode, kako sebe, tako i opremu.

drava, munje, nevrijeme, fotografija pejzaža, krajolika

Manje je više

Neke od najuspješnijih fotografija su minimalističke i nisu nakrcane s mnogo motiva. Time ćete olakšati gledatelju da se usredotoči na najvažniji aspekt fotografije. Jedno jedino drvo može imati mnogo veći učinak nego cijela šuma

 fotografija pejzaža, krajolika

Proučite gradivo

Osim čisto estetske uloge fotografije, pokažite procese u prirodi, a to će vam uvelike olakšati da proučite neko područje ili motiv. Primjerice, kod nizinskih rijeka, važna je erozija kao pokretač prirodne dinamike. S druge strane, veliko kamenje koje se koristi za regulaciju nije prirodno.

 fotografija pejzaža, krajolika

Postanite istraživač

Prikažite neke nove lokacije ili barem novi kut poznatih lokacija.

 fotografija pejzaža, krajolika, dunav, Drava
Ušće Drave u Dunav

Ne pretjerujte s obradom

Obrada fotografija je sastavni dio tehnike, ali nemojte da vam motiv ispadne kao s drugog planeta. Ne pretjerujte sa saturacijom boja i kontrastima.

O autoru
Goran Šafarek
Goran Šafarek
Goran Šafarek je fotograf, snimatelj, biolog, autor i avanturist. Sudjelovao je u brojnim stručnim i znanstvenim projektima u Hrvatskoj i svijetu, objavio je više od stotinu članaka u popularno-znanstvenim časopisima poput National Geographica i Meridijana, snimio nekoliko dokumentarnih filmova te objavio nekoliko knjiga.
Više o autoru...