Become a Patron!
Priroda Hrvatske

Fotografija krajolika (pejsažna fotografija)

fotografija prirode, krajolici, pejsaži

Fotografija krajolika, odnosno pesjažna fotografija jedan je od najosnovnijih vidova fotografije. Pogledajte kako snimiti uspješne krajolike.

 

U usavršavanju snimanja krajolika pomoći će vam Goran Šafarek, jedan od najpoznatijih fotografije prirode i životinja na našim prostorima. Autor je mnogih članaka poput National Geographica i Meridijana, knjiga, izložba te filmova. Možete ga pratiti na Instagramu, Facebooku, Youtubeu (kanali Avanture Gorana Šafareka i Explore Croatia), Pinterestu, 500px.

fotografija prirode, krajolici, pejsaži

Planine su zahvalan motiv za krajolike

Oprema

Danas je fotografiranje krajolika izrazito lako i s mobitelom, ali mnogi uspješni fotografi ipak koriste prave fotoaparate i ostalu opremu.  Najosnovnija oprema je dovoljna za snimanje krajolika uključuje fotoaparat s objektivom. Ukoliko se cilja na izložbe s velikim dimenzijama printeva, potreban je aparat s većim brojem piksela, odnosno megapiksela. Oprez, fotoaparati s jako velikim brojem megapiksela imaju povećan šum na nije u potpunosti preporučljivo za krajolike s vrlo malo raspoloživog svijetla, npr. noćne krajolike.

fotografija prirode, krajolici, pejsaži

Širokokutni objektiv pruža mnogo detalja

Od objektiva, najčešće se koriste širokokutni objektivi koji mogu obuhvatiti širok prostor. No, nema ograničenja, a ja volim koristiti i ostale objektive, kač i teleobjektive. Oni komprimiraju, odnosno stiskaju prostor, što je prikladno kada su veće udaljenosti. Predmeti izgledaju bliže nego što jesu. Primjerice, planinski vrhovi ili hrptovi djeluju naslonjeni jedni na druge, iako su možda u stvarnosti udaljeni kilometrima. Još je jedna korist da se mogu izolirati samo najzanimljiviji dijelovi krajolika po principu manje je više (bolje).

fotografija prirode, krajolici, pejsaži

Planinski slojevi snimljeni teleobjektivom

Usporite!

Današnji fotoaparati omogućavaju snimanje veliki broj fotografija na kartice. To je jako zgodno ako ste na putovanju, ali može biti kontraproduktivno. Za razliku od snimanja divljih životinja, ovdje nam ne treba brzina, izuzev kad snimamo neki prolazni i kratkotrajni fenomen poput duge ili slično. Krajolici su često složene kompozicije, s mnogo detalja i polagan pristup omogućuje da ih skladno ukomponiramo. Treba paziti i da ne visi horizont i slično. Uvijek je bolje snimiti manji broj fotografija koje će se lakše obraditi nego velik broj njih.

One thought on “Fotografija krajolika (pejsažna fotografija)

  1. Pingback: Fotografija pejzaža - savjeti i tehnike - Priroda Hrvatske