Fotografija krajolika (pejsažna fotografija)

fotografija prirode, krajolici, pejsaži

Fotografija krajolika, odnosno pejsažna fotografija jedan je od najosnovnijih vidova fotografije. Pogledajte kako snimiti uspješne krajolike.

U usavršavanju snimanja krajolika pomoći će vam Goran Šafarek, jedan od najpoznatijih fotografa prirode i životinja na našim prostorima. Autor je mnogih članaka u časopisima poput National Geographica i Meridijana, knjiga, izložba te filmova. Možete ga pratiti na Instagramu, Facebooku, Youtubeu (kanali Avanture Gorana Šafareka i Explore Croatia), Pinterestu, 500px.

fotografija prirode, krajolici, pejsaži
Planine su zahvalan motiv za krajolike

Oprema

Danas je fotografiranje krajolika izrazito lako i s mobitelom, ali mnogi uspješni fotografi ipak koriste prave fotoaparate i ostalu opremu.  Najosnovnija oprema je dovoljna za snimanje krajolika uključuje fotoaparat s objektivom. Ukoliko se cilja na izložbe s velikim dimenzijama printeva, potreban je aparat s većim brojem piksela, odnosno megapiksela. Oprez, fotoaparati s jako velikim brojem megapiksela imaju povećan šum pa nije u potpunosti preporučljivo za krajolike s vrlo malo raspoloživog svjetla, npr. noćne krajolike.

fotografija prirode, krajolici, pejsaži
Širokokutni objektiv pruža mnogo detalja

Od objektiva, najčešće se koriste širokokutni objektivi koji mogu obuhvatiti širok prostor. No, nema ograničenja, a ja volim koristiti i ostale objektive, čak i teleobjektive. Oni komprimiraju, odnosno stiskaju prostor, što je prikladno kada su veće udaljenosti. Predmeti izgledaju bliže nego što jesu. Primjerice, planinski vrhovi ili hrptovi djeluju naslonjeni jedni na druge, iako su možda u stvarnosti udaljeni kilometrima. Još je jedna korist da se mogu izolirati samo najzanimljiviji dijelovi krajolika po principu manje je više (bolje).

fotografija prirode, krajolici, pejsaži
Planinski slojevi snimljeni teleobjektivom

 Usporite!

Današnji fotoaparati omogućavaju snimanje veliki broj fotografija na kartice. To je jako zgodno ako ste na putovanju, ali može biti kontraproduktivno. Za razliku od snimanja divljih životinja, ovdje nam ne treba brzina, izuzev kad snimamo neki prolazni i kratkotrajni fenomen poput duge ili slično. Krajolici su često složene kompozicije, s mnogo detalja i polagan pristup omogućuje da ih skladno ukomponiramo. Treba paziti i da ne visi horizont i slično. Uvijek je bolje snimiti manji broj fotografija koje će se lakše obraditi nego velik broj njih.

O autoru
Goran Šafarek
Goran Šafarek
Goran Šafarek je fotograf, snimatelj, biolog, autor i avanturist. Sudjelovao je u brojnim stručnim i znanstvenim projektima u Hrvatskoj i svijetu, objavio je više od stotinu članaka u popularno-znanstvenim časopisima poput National Geographica i Meridijana, snimio nekoliko dokumentarnih filmova te objavio nekoliko knjiga.
Više o autoru...