Zlatni rat, najpoznatija jadranska plaža

Zlatni rat, najpoznatija jadranska plaža

Na Braču kod mjesta Bol, nalazi se Zlatni rat, možda najpoznatija jadranska plaža, geomorfološko čudo, zakonom zaštićeno kao značajni krajobraz.

Zlatni rat vjerojatno je najpoznatija jadranska plaža, smještena kod mjesta Bol na Braču. Blještavi jezik koji “plazi” s bračke obale posebno je atraktivan viđen iz zraka, a pruža se gotovo pola kilometra okomito u Jadransko more.  Žal od sitnog bijelog šljunka, opasuje borova šuma u unutrašnjosti. Okružen je prvi plitkim, tirkiznim morem koje se pomalo pretvara u duboku modrinu Jadrana. Zanimljivo je da se oblik Zlatnog rata pomalo mijenja, ovisno o strujama i valovima pa vrh plaže može biti čak i pomalo zakrivljen.

Sakarun je na popisu Deset najljepših prirodnih plaža na Jadranu

Zanimljivo je da se plaža svake godine malo produžuje. Njena ukupna površina je 19.900 kvadratnih metara, a pošumljenog dijela 8600 kvadratnih metara.

Plaža svoj najvažniji sastojak – šljunak, zahvaljuje Vidovoj gori, odnosno bujicama koje su do mora donosile sediment. Vidova gora je visine 778 m nad morem, a s nje se ne vidi samo Zlatni rat, već za dobre vidljivosti i Italija.

Vidova gora kao i cijeli otok izgrađena je od karbonatno-vapnenačkih stijena, nastalih prije otprilike 100 milijuna godina u razdoblju  krede. Erozijom i taloženjem nastale su i druge vrste tla, tako da se danas sastoji od vapnenca, pješčenjaka, breča, gline i crvenice. Te su stijene uslijed kiše i ostalih faktora podložne trošenju, a taj rastresiti materijal zatim uslijed gravitacije se kotrlja u podnožje. No, tom procesu uvelike pomaže i voda.

Vidova gora, zlatni rat, brač, bol, plaža,
Vidova gora nadvisuje Zlatni rat

Lako se na obali vide suha korita tih bujičnjaka, koji ožive i samo za jačih kiša donose i vodu i sediment.

No, kako su kratki, osim transporta nemaju veliku ulogu u oblikovanju sedimenta. Za to su zaslužni morski valovi, koji u vječnoj igri malo pomalo zaobljavale i fino polirale valutice, tako do dimenzija kamenčića. Neprestano sudaranje jednih o drugih, kao i u čvršću obalu kroz tisućljeća malo pomalo je dovelo do ovih oblika. Plaža je zbog toga izuzetno povoljna za kupanje.

Sama obala je ovdje strma, kojih desetak metara nad morem. Izgrađena je od čvrstog vapnenca, te od lako mrvljivih i eroziji sklonih slojeva breče i pješčenjaka i fliša.

Zbog svega toga nazivaju ga geomorfološkim čudom i zakonom je zaštićen kao značajni krajobraz.

zlatni rat, brač, bol, plaža,

Plaža je u sredini obrasla gustom borovom šumicom pa ima i hlada. U jeku sezone ovdje vlada gužva, no uz Zlatni rat imamo i manje plaže, također s šljunkom, a i sjenom. Zapravo, od Zlatnog rata do Bola, dva kilometra obale, a i dalje do dominikanskog samostana se pogotovo u cijelosti protežu lijepe plaže.

Prvotan naziv plaže bio je je Dugi rat, odnosno, kako su ga Boljani zvali – Rôt. Po nekima, novo ime “Zlatni rat” nije dobio zbog boje nego po bogatom ulovu ribe, što je u doba prije turizma bio Boljanima glavni izvor prihoda, uz poljoprivredu. Nekad su skoro do same obale dosezali vinogradi i stabla smokve, a tek razvojem turizma je Zlatni rat postao kupalište te je pošumljen. Zlatni rat vrijedio je zlata, a to vrijedi i danas, ali zahvaljujući ljepoti krajolika koji provlači brojne turiste.

zlatni rat, brač, bol, plaža,

Bol je veliko turističko odredište s nekoliko hotela, brojnim apartmanima, kafićima, restoranima…Ovdje se može naučiti jedriti na vjetru, biciklirati u okolici, čak i planinariti do Vidove gore (ali ljeti se ne preporuča).

Brač je najveći srednjodalmatinski otok, smješten između Hvara i Korčule. S ukupnom površinom od 395 km², nakon Cresa i Krka, treći je otok po veličini na Jadranu. Dugačak je oko 40 km, a širok u prosjeku 12 km. Treći je i po naseljenosti, zanimljivo tek nakon Krka i Korčule, s nešto više od 14 tisuća stanovnika.

zlatni rat, brač, bol, plaža,
O autoru
Goran Šafarek
Goran Šafarek
Goran Šafarek je fotograf, snimatelj, biolog, autor i avanturist. Sudjelovao je u brojnim stručnim i znanstvenim projektima u Hrvatskoj i svijetu, objavio je više od stotinu članaka u popularno-znanstvenim časopisima poput National Geographica i Meridijana, snimio nekoliko dokumentarnih filmova te objavio nekoliko knjiga.
Više o autoru...