Become a Patron!
Priroda Hrvatske

Sakarun – tirkizna plaža s morskom travom

dugi otok, plaža, sakarun, Sakarun je jedna od najpoznatijih jadranskih plaža, s očaravajućim tirkiznim morem, pješčanim dnom i blještavo bijelim šljunkom.

 

Sakarun je jedna od najpoznatijih plaža na jadranskoj obali u Hrvatskoj. Smještena je u dubokoj uvali na samom sjeverozapadnom dijelu Dugog Otoka, u blizini naselja Veli Rat.

Sakarun je na popisu Deset najljepših prirodnih plaža na Jadranu

Upravo joj uvala daje zaštitu od jakih valova i vjetra omogućila izuzetan prirodni spoj, gotovo tropsku egzotiku, koji se najbolje vidi iz zraka za sunčanog vremena. Pješčano dno reflektira se na suncu i stvara nevjerojatno tirkizno boju mora koja pomalo prelazi u tipičnu jadransku modrinu kako se povećava dubina. Najniži dio plaže, na dosegu valova je pijesak, no odmah počinje potez blještavo bijelog, ali poprilično krupnog i neravnog kamenja i šljunka.

Tako je doduše bilo do prije nekoliko godina, no od tada se više ne čisti suha morska trava. Radi se o naslagama Posidonije, morske cvjetnice koja raste u uvali. Kako odumire, vjetrovi i valovi je nanose na plažu, sloj za slojem. Danas te naslage, odnosna lažina prekriva najveći dio plaže i mnogima djeluje odbojno. Iako mnogima smeta, ta je lažina važna za sprečavanje erozije pijeska i šljunka te se zato više ne čisti.

Posidonia obilato raste i u uvali, što se iz zraka vidi kao tamna područja na svjetlijem dnu. Ova je zajednica biološki vrlo važna za mnoge organizme, kao stanište te posebice za rast riba. Više o zajednicama trava cvjetnica pročitajte ovdje.

dugi otok, plaža, sakarun,

Naslage suhe morske trave na plaži i u moru

Sama je plaža dugačka oko 300 metara, a cijeli obalni oko plaže pojas je 800metara. Na Sakarunu nema mnogo infrastrukture, tek nekoliko kafića gdje je moguće nešto i pojesti. Na pijesku i šljunku nema hladovine, no ima je na rubovima, u sjeni borova. Desetak minuta od Sakaruna je i rt Lopata koji je kamenit, a plaža je od krupnog šljunka.

Plaža je zbog čistog mora, pijeska i tirkizne boje vrlo privlačna kupačima i turistima. Podignuto je nekoliko montažnih barova (pokreću ih generatori na fosilno gorivo), kao i pristupni put i parkiralište za automobile. Kupači mogu potražiti sjenu u borovoj šumi sa strane. Ambijent je ostao na sreću uvelike sačuvan, iako postoji pritisci da se plaža uredi, kao i da se ponovo pokrene čišćenje lažine.

Ova mirna uvala je zanimljiva i nautičarima koji u njoj nalaze sidrište, ali iz neznanja i oštećuju Posidoniu.

dugi otok, plaža, sakarun,

Kupači na plaži prije čišćenja morske trave

dugi otok, plaža, sakarun, nautika, jedrenje

Jedrilice i jahte na sidrištu

dugi otok, plaža, sakarun, rt lopata

Rt Lopata

dugi otok, plaža, sakarun,