Zorica – leptir s dva lica

Zorica, Anthocharis cardamines

Zorica (Anthocharis cardamines) lijep je leptir kojeg nalazimo već rano u proljeće.

Zorica je dnevni leptir iz porodice bijelaca (Pieridae) na vlažnim travnjacima, uz rubove šuma, a ponekad i u svijetlim listopadnim šumama. Rasprostranjen je gotovo čitavom Europom i velikim dijelom Azije, sve do Japana. Česta je vrsta leptira i u Hrvatskoj. Leti od ožujka do srpnja i pojavljuje se u jednoj generaciji godišnje, u proljeće. Prezimljuje u obliku kukuljice.

Krila obaju spolova su bijela. Vršci prednjih krila u mužjaka su narančasti, a u ženke tamnije sivkasti. Donja strana stražnjih krila u oba je spola prošarana zelenkastim mrljama što je dobra mimikrija dok se leptir odmara među vegetacijom. Raspon krila je 4-5 cm. Mužjake se češće opaža radi specifičnih narančastih mrlja na krilima i radi toga što su aktivniji od ženki. Jajašca su isprva bijela, a nakon nekoliko dana postaju narančasta i lako uočljiva. Gusjenica je zelena, vitka, dugačka do 3 cm, s bijelim bokovima i istočkana sitnim crnim točkama.

U razvojnom ciklusu zorica, poput ostalih leptira, prolazi potpunu preobrazbu (holometaboliju) u četiri razvojna stadija: jaje, ličinka (gusjenica), kukuljica i imago (odrasli oblik). Ženka polaže jajašca od travnja do srpnja na biljke poput livadne režuhe (Cardamine pratensis) ili češnjače (Alliaria petiolata). Te biljke nazivamo ovipozicijskim biljkama i polaganje jajašca upravo na njih genetski je uvjetovano.

PRATITE NAS NA FACEBOOKU I INSTAGRAMU!

Na svaku biljku ženka polaže uglavnom jedno jajašce i to na cvjetnu stapku. Istraživanja pokazuju da ženka biljku označi feromonima, kako bi odbila druge ženke da na istu biljku polažu jajašca, što svim gusjenicama osigurava dovoljno hrane. Ukoliko, međutim, na istu biljku bude položeno više jajašaca, zabilježeno je da će se gusjenice međusobno eliminirati kako bi same osigurale nesmetan razvoj (kanibalizam). Gusjenica se hrani prvenstveno sjemenkama biljke, ali i cvjetovima i lišćem. Stadij jajašca traje do 12 dana, a stadij gusjenice oko 4 tjedna. Već tokom ljeta gusjenica se zakukulji i u tom obliku prezimljuje. Izlazi rano u proljeće sljedeće godine.

Zorica je široko rasprostranjeni leptir i nije ugrožena niti na globalnoj niti na nacionalnoj razini (Lc).

O autoru:

Luka Hercigonja biolog je amater te fotograf prirode iz Međimurja. Surađuje s ornitolozima i ostalim znanstvenicima u istraživanju flore i faune Međimurja. Pogledajte njegovu stranicu.

O autoru
Goran Šafarek
Goran Šafarek
Goran Šafarek je fotograf, snimatelj, biolog, autor i avanturist. Sudjelovao je u brojnim stručnim i znanstvenim projektima u Hrvatskoj i svijetu, objavio je više od stotinu članaka u popularno-znanstvenim časopisima poput National Geographica i Meridijana, snimio nekoliko dokumentarnih filmova te objavio nekoliko knjiga.
Više o autoru...