Livadni plavci – nevjerojatan životni ciklus leptira

Livadni plavci – nevjerojatan životni ciklus leptira

Leptiri veliki (Phengaris teleius) i zagasiti (Phengaris nausithous) livadni plavac zaštićene su vrste koje ovise o biljci krvari kao i mravima.

Leptiri plavci (Lycaenidae) su vrste danjih leptira. Većinom su manji leptir, raspona krila 3 – 4 cm. Najčešće su narančaste ili plave boje s izraženim spolnim dimorfizmom i čestim metalnim odsjajem. Donja strana krila većine vrsta je točkasta. Europska fauna broji stotinjak vrsta, od kojih je u fauni Hrvatske zabilježeno pedesetak

Zaštićeni leptiri iz roda Phengaris imaju vrlo zanimljiv životni ciklusi. Radi se o velikom plavcu (Phengaris teleius) i zagasitom plavcu (Phengaris nausithous).

Veliki livadni plavac za polaganje jaja koristi otvorenije i redovito košene dijelove livada, a zagasiti rubove livada i zapuštenije livade. Oba polažu jaja na biljku hraniteljicu, ljekovitu krvaru (Sanguisorba officinalis) gdje se razvijaju gusjenice među cvjetovima hraneći se sjemenkama. Nakon četvrtog presvlačenja  gusjenica napušta biljku hraniteljicu i pada na tlo.

Tu počinje proces prihvaćanja gusjenice kada mravi domaćini iz roda Myrmica odnose gusjenice u mravinjake štiteći je na taj način od predatora. Gusjenice su u mravinjaku 10 mjeseci. Nakon što je prihvaćena u mravinjaku, gusjenica se aktivno hrani mravljim ličinkama.

Dolaskom proljeća zakukuljuje se i provodi još mjesec dana u komori blizu površine zemlje te u lipnju odrasli leptir izlazi iz zemlje. Odrasli se leptiri također hrane ljekovitom krvarom, a većinu života provode mirujući i sunčajući se. Izrode jednu generaciju čiji se leptiri pojavljuju na livadama od lipnja do kolovoza.

Poznati lokaliteti s ovim vrstama su Bedekovićeve grabe u Međimurju pored Čakovca te livada Zovje kod Koprivnice. Oba su lokaliteta zaštićena.

O autoru
Goran Šafarek
Goran Šafarek
Goran Šafarek je fotograf, snimatelj, biolog, autor i avanturist. Sudjelovao je u brojnim stručnim i znanstvenim projektima u Hrvatskoj i svijetu, objavio je više od stotinu članaka u popularno-znanstvenim časopisima poput National Geographica i Meridijana, snimio nekoliko dokumentarnih filmova te objavio nekoliko knjiga.
Više o autoru...