Become a Patron!
Priroda Hrvatske

Vratić – prirodni insekticid

Vratić, Tanacetum vulgareVratić (Tanacetum vulgare) je biljka osunčanih i vlažnih staništa, a korištena je kao prirodni insekticid.

Vratić je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice glavočika (Asteraceae). Nastanjuje osunčana i vlažna staništa poput livada i rubova šuma, a nalazimo je i uz potoke, rijeke, kanale, uz putove i poljoprivredne površine. Uspjeva jednako dobro na pjeskovitom, glinenom ili ilovastom tlu. Zbog specifičnog misirisa u prošlosti je korištena kao prirodni insekticid. Postoje zabilješke kako su ljudi vratić stavljali u cipele radi sprječavanja malarije. Nektar iz cvjetova vratića odbojan je i običnom komarcu (Culex pipiens). Cijela biljka miriše na kamfor. Vratić se toliko rasprostranio tako da se smatra korovom.

PRATITE NAS NA FACEBOOKU I INSTAGRAMU!

Korijen vratića je prilično kratak i razgranat. U proljeće iz podzemne stabljike izrasta nadzemni dio biljke visine do 150 cm. Hrapava crvenkasta stabljika je u svom gornjem dijelu razgranata. Listovi su naizmjeničnog rasporeda na stabljici. Pri vrhu stabljike su smješteni sjedeći listovi bez peteljke, dok oni u donjem dijelu imaju peteljke. Listovi su sastavljeni, dvostruko su perasto izrezani. Pojedinačni dvospolni cjevasti cvjetovi su skupljeni u žute cvatove u obliku glavica koje formiraju paštitac. Pricvjetni listovi grade ovoj (involucrum), prašnika ima 5, a plodnica je građena od dva plodna lista. Cvatnja je od lipnja do rujna, a cvjetove oprašuju kukci. Sjemenke se uglavnom rasprostranjuju vjetrom. Biljka je grmolikog izgleda.
Vratić, Tanacetum vulgare
Ime roda Tanacetum potječe iz starogrčkog jezika (”athanasia”) što znači besmrtno. Sukladno vjerovanju da tijelo nakon smrti živi još toliko dugo dok se ne raspadne, Egipćani su koristili vratić za očuvanje tijela.

O Autorima:

Mišo Rašan profesor je kemije i biologije, autor mnogih udžbenika, priručnika i radnih bilježnica. Turistički je pratitelj, zaljubljenik u prirodu, putovanja i planinarenje. Luka Hercigonja njegov je učenik, biolog amater te fotograf prirode iz Međimurja. Surađuje s ornitolozima i ostalim znanstvenicima u istraživanju flore i faune Međimurja. Pogledajte njegovu stranicu.

 

Podijelite ove stranice:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *