Raznolika trokutnjača – invazivni školjkaš naših rijeka

Raznolika trokutnjača – invazivni školjkaš naših rijeka

Raznolika trokutnjača (Dreissena polymorpha) invazvna je vrsta koja se širi po našim rijekama, a može se izrazito namnožiti.

Raznolika trokutnjača je mala slatkovodna školjka iz porodice Dreissenidae. Invazivna je vrsta koja se od početka 19. stoljeća s Kaspijskog jezera i Crnog mora proširila u Europu i Sjevernu Ameriku, gdje je danas postala jedna od dominantnih vrsta mnogih riječnih i jezerskih ekosustava. Godine 1980. zabilježeno je širenje raznolike trokutnjače iz Dunava u Dravu i danas je nalazimo duž čitavog njenog toka. Vrsta je izuzetno agresivna i najzastupljenija je invazivna vrsta mekušaca u Hrvatskoj. Prema “Global invasive species database” (GISP), raznolika trokutnjača nalazi se na popisu “100 najgorih svjetskih invazivnih vrsta”.

Raznolika trokutnjača može narasti do 5 cm u dužinu, no najčešće je manja. Žućkasto-smeđe trokutaste ljušture prošarane su ‘zebrastim’ uzorkom (eng. naziv vrste je “Zebra mussel”). Na čvrstim podlogama slatkih voda (kamenje, dno, obale, razni predmeti, drugi školjkaši itd.) ova vrsta formira guste kolonije. Raznolika trokutnjača hrani se filtriranjem planktona i organskih čestica iz vode, a jedna školjka dnevno može filtrirati do jedne litre vode. Životni vijek jedinke je 4-5 godina, a razmnožavati se započinje s 6-7 tjedana starosti. Slobodnoplivajuće ličinke plivaju nekoliko tjedana i tada se pričvršćuju za podlogu. Vrsta je otporna i tolerira različite ekološke uvjete.

Raznolika trokutnjača

Ova invazivna vrsta vrlo se uspješno proširila radi nekoliko svojih osobina. To su visoka plodnost, razvoj slobodnoplivajuće veliger ličinke te bisusne niti kojima se školjka pričvršćuje za bilo koju čvrstu podlogu i obrašćuje je. Pričvršćivanjem na ljušture autohtonih vrsta školjkaša i onemogućavajući im otvaranje tj. filtraciju vode, raznolika trokutnjača istiskuje ih iz ekosustava, smanjuje količinu hrane i mijenja strukturu zajednica riječnog dna.

S obzirom da brzo prekriva čvrste površine, raznolika trokutnjača uzrokuje probleme i čovjeku, radi nakupljanja u cjevovodima, branama, hidroakumulacijskim postrojenjima, stjenkama brodova, vanjskim motorima itd. Raznolika trokutnjača ima i nekoliko pozitivnih učinaka na ekosustave; hrana je pticama i ribama (kao ličinka ili kao odrasli oblik), te doprinosi većoj čistoći i prozirnosti vode.

Tekst: Mišo Rašan, fotografije: Luka Hercigonja

O autorima:

Mišo Rašan profesor je kemije i biologije, autor mnogih udžbenika, priručnika i radnih bilježnica. Turistički je pratitelj, zaljubljenik u prirodu, putovanja i planinarenje. Luka Hercigonja njegov je učenik, biolog amater te fotograf prirode iz Međimurja. Surađuje s ornitolozima i ostalim znanstvenicima u istraživanju flore i faune Međimurja. Pogledajte njegovu stranicu.

O autoru
Goran Šafarek
Goran Šafarek
Goran Šafarek je fotograf, snimatelj, biolog, autor i avanturist. Sudjelovao je u brojnim stručnim i znanstvenim projektima u Hrvatskoj i svijetu, objavio je više od stotinu članaka u popularno-znanstvenim časopisima poput National Geographica i Meridijana, snimio nekoliko dokumentarnih filmova te objavio nekoliko knjiga.
Više o autoru...