Rujni pehar – gljiva “proljetnica”

Rujni pehar – gljiva “proljetnica”

Crveni peharček (Sarcoscypha) predivna je gljiva ranog proljeća.

Crveni peharček gljiva je koja raste po listopadnim šumama u blizini rijeka. Raste na otpalim granama raznih vrsta stabala s gornje i donje strane, dakle i nadzemno i podzemno i razlaže ih. Plodna tijela iznad tla obično su manja od onih koja se nalaze pod zemljom, kao i nadzemna plodna tijela u zavjetrini. Obično je riječ o granama pripadnica porodice ružovki, hrastova, jasenova, bukve, graba, lijeske, vrba i brijestova, joha ili glogova. Može se naći pojedinačno ili u grupama.

To je malena je gljiva s konkavnim klobukom promjera ne većim od 1,5 do 5 cm, ipak dosta je uočljiva zbog jarko crvene boje s gornje strane. S vanjske strane klobuk je krem-ružičaste boje, rubovi su bijeli i povijeni prema unutrašnjosti. Oblikom najviše podsjeća na zdjelicu, zatim na pehar ili vinsku čašu. Meso je izrazito krto i bijele boje. Površina je gornje strane na opip blago čekinjasta. Stručak je bjeličast i s dlačicama na površini, dužine je od 1 do 2 cm, širine pola centimetra i sužava se na bazi, ali nije vidljiv jer je prekriven supstratom ili može sasvim izostati. Spore su eliptične i glatke, a otisak je spora bijele do ili krem boje. Kod izbacivanja spora dolazi do slabašnog praska.

Miris se ne osjeća ili se osjeća lagani i ugodni miris po gljivama. Okus se ne osjeća. Vrijeme pojavljivanja je od početka zime do početka proljeća. Za hladnog vremena mogu opstati nekoliko tjedana.

Plodna tijela crvenog peharčeka sadrže bjelančevine lektine koji vežu nekoliko specifičnih molekula ugljikohidrata, među kojima i laktozu. Crvenu boju klobuku daje nekoliko tipova karotenoida. Prema nekim je izvorima nejestiva, a prema nekim jestiva, ali neukusna gljiva, a po nekima je valja izbjegavati jer je teško probavljiva. Bez obzira na status jestivosti, ne smije se brati za konzumiranje, ni u bilo koje svrhe jer je uvrštena na Crveni popis gljiva Hrvatske.

Slične vrste su narančasto-crvena zdjeličarka (Aleuria aurantia) koja se pojavljuje ranije, krajem ljeta i ujesen, i koja je jestiva. Obični peharček (Sarcoscypha austrica) pojavljuje se istovremeno i vrlo se teško makroskopski razlikuje. Klobuk ponekad može narasti nešto veći nego kod crvenog peharčeka, do 7 cm zaobljene.

O autoru
Goran Šafarek
Goran Šafarek
Goran Šafarek je fotograf, snimatelj, biolog, autor i avanturist. Sudjelovao je u brojnim stručnim i znanstvenim projektima u Hrvatskoj i svijetu, objavio je više od stotinu članaka u popularno-znanstvenim časopisima poput National Geographica i Meridijana, snimio nekoliko dokumentarnih filmova te objavio nekoliko knjiga.
Više o autoru...