Become a Patron!
Priroda Hrvatske

Lipljen (Thymallus thymallus)

Foto: Marrabbio

Lipljen (Thymallus thymallus) tipična je vrsta hladnih voda, a dolazi nešto nizvodnije od pastrve. Ubraja se u najelegantnije i najljepše slatkovodne ribe.

 

Vitko mu je tijelo bočno spljošteno, a leđa izbočena. Za razliku od pastrve, ima veliku i šarenu leđnu peraju sa 3 – 4 reda krupnih crvenih i ljubičastih pjega. Donje su peraje pepeljaste, s blijedocrvenim i ljubičastim preljevom na vrhu. Repna je peraja crvenkastobakrena, a masna je siva s crvenim preljevom. Glava je manja i sa sitnim ustima. Leđa su mu zelenkasta, bokovi sivkasti, a trbuh srebrnastocrven. Na leđima su posijane tamne točke, a na bokovima uz njih i pruge. Ljuske su male. Prosječno naraste 25 – 30 cm i teži do 1 kg, iako zna dosegnuti i 60 cm te gotovo 7 kg.

Lipljen živi u hladnim i brzim vodama s mnogo otopljenoga kisika, iznad pjeskovita ili šljunkovita dna. Ne zalazi tako visoko kao pastrva, ali se zna spustiti i daleko u nizinu. Za razliku od pastrve, voli mirniji, manje bujičav i relativno veći tok. U Hrvatskoj ga stoga nalazimo u Savi, Kupi, Uni, Dravi, Muri, Cetini i Neretvi te u manjim potocima.

Hrani se vodenim beskralježnjacima, ponajviše kukcima. Hvata i mušice koje padaju ili samo dodiruju vodenu površinu u letu. U djeliću sekunde izleti sa dna i zgrabi je. No za razliku od drugih riba, ova nikad ne proguta odmah uhvaćenu mušicu, već je osjetljivim usnama i nepcima prvo kuša, pa ako nije ukusna, jednostavno ju ispljune. Lipljeni su spolno zreli u 3. ili 4. godini života. U vrijeme mrijesta boje postaju intenzivnije, a mužjaku se poveća leđna peraja. Mrijesti se potkraj ožujka i na početku travnja iznad pjeskovitog dna. Iskopa rupu te u nju polaže jaja koja potom prekrije natrag pijeskom.

Lipljena vole ribolovci mušičari. Oprezniji je od pastrve, pa teško postaje plijen ribolovaca početnika. Veoma je borben kad se nađe na udici.

Podijelite ove stranice:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *