Orao zmijar (Circaetus gallicus)

Orao zmijar (Circaetus gallicus)

Foto: Luis Jiménez Delgado

Nad otvorenim kamenjarom na zmije i ostale životinje vreba orao zmijar (Circaetus gallicus).

Ovog orla prilično se lako raspoznaje u letu po bijelom, ispruganom trbuhu. Glava, leđa i noge tamne su, a rep ima 3 – 4 pruge. Glava je široka, a noge su duge i gole. Kljun je relativno malen. To je velika ptica s rasponom krila 170 – 185 cm. Ovaj je orao uglavnom veoma tih te katkad muzikalno klikće.

Zmijar živi na otvorenim suhim staništima s mnogo kamenja, šumarcima ili raštrkanim stablima. Najčešći je u krškom dijelu Hrvatske. Zmijara se vidi kako kruži visoko u zraku, tražeći plijen. Dobar je letač i mnogo vremena provodi u zraku, a zna i letjeti na mjestu kao vjetruša. Najviše lovi zmije, i to veće primjerke, a katkad se bori s njima na tlu dok ih ne svlada. Guta ih cijele od glave. Može uloviti i guštera, žabu, sisavca do veličine zeca …

Pari se od travnja do lipnja, a gnijezdo podiže na nižem drveću od granja, obloženo lišćem i travom. Gnijezdo je prilično malo za tako veliku pticu, a svake godine iznova grade novo. Ženka polaže samo jedno jaje na kojem sjedi 45 – 47 dana. Mlade hrane oba roditelja 70 – 75 dana. Spolno zreo postaje u trećoj ili četvrtoj godini.

Foto: MarioM

O autoru
Goran Šafarek
Goran Šafarek
Goran Šafarek je fotograf, snimatelj, biolog, autor i avanturist. Sudjelovao je u brojnim stručnim i znanstvenim projektima u Hrvatskoj i svijetu, objavio je više od stotinu članaka u popularno-znanstvenim časopisima poput National Geographica i Meridijana, snimio nekoliko dokumentarnih filmova te objavio nekoliko knjiga.
Više o autoru...