Gatalinka (Hyla arborea)

Gatalinka (Hyla arborea)

Negdje iz trske dopire glasanje – gatalinka (Hyla arborea). Iako je ritmičko, glasno i kratko, nije ju lako pronaći. Valja dobro otvoriti oči i tek će se onda ukazati mala jarkozelena žabica na istobojnoj trsci.

Leđa su joj glatka, a grublji trbuh dosta varira od sivozelene do smeđe boje. Leđa i trbuh dijeli smeđi pojas sve do oka. Mužjakovo je grlo zlatnosmeđe, a ženkino bjelkasto. Zanimljivo je da gatalinka može mijenjati boju kože ovisno o raspoloženju, temperaturi, vlazi …

Gatalinka se čvrsto priljubljuje za podlogu pomoću diskova na prstićima. Može se penjati, a kad zatreba, i daleko skočiti zahvaljujući snažnim stražnjim nogama. Dobar dio života provodi u visini za razliku od većine ostalih žaba Staroga kontinenta, iako ne ide visoko na drveće poput tropskih arborealnih žaba. Prisutna je u većem dijelu Europe, kao i Hrvatske, iako je na mnogim mjestima ugrožena. Više voli otvorena područja nego šumu, posebice močvare, vlažne livade, šikare. Stoga je Kopački rit za nju baš izvrsno stanište, posebice u tršćacima.

Gatalinka je sa svojih tri do pet centimetara tijela jedna od najmanjih europskih žaba. Unatoč tomu, dobro se čuje njezino glasanje. Aktivna je danju i u sumrak. Zna se da se za dugih suša glasa prije kiše pa su je upotrebljavali kao barometar. Glasanje je dio razmnožavanja u proljeće. Mužjak zove ženku, a vlažno im vrijeme treba da bi se vodom napunile bare, jezera, lokve i ostale stajaćice u kojima će položiti jaja. Ženka polaže gotovo 1000 vrlo sitnih jaja (1,5 mm) u nakupini veličine oraha. Jaja se razvijaju do dva tjedna u punoglavce kojima su potrebna tri mjeseca da se razviju u žabice.

O autoru
Goran Šafarek
Goran Šafarek
Goran Šafarek je fotograf, snimatelj, biolog, autor i avanturist. Sudjelovao je u brojnim stručnim i znanstvenim projektima u Hrvatskoj i svijetu, objavio je više od stotinu članaka u popularno-znanstvenim časopisima poput National Geographica i Meridijana, snimio nekoliko dokumentarnih filmova te objavio nekoliko knjiga.
Više o autoru...