Become a Patron!
Priroda Hrvatske

Zvjezdače – krakati stanari morskog dna

more, dno, bentos,morska zvijezda, zvijezdača

Svojim bojama i oblikom zvjezdače (Asteroidea) su istaknut dio našeg podmorja.

Zvjezdače su istaknuti dio faune Jadranskom mora. Kako im i ime govori, oblika su zvijezde s najčešće pet krakova, no mogu ih imati i više. Pločasta je zvjezdača oblika peterokuta jer su joj krakovi slabo izraženi. Krakovi izlaze iz središnjeg dijela tijela – ploče. Na površini tijela imaju skelet od spužvastih djelića vapnenca. Veće su pločice povezane kao pčelinje saće, ali pokretne, kao kralješci u kralježnjaka. Obično su jarko obojene – najčešće crvene, narančaste … Na koži su zvjezdača pokretne i nepokretne bodlje, štipaljke, male izbočine (papule). Kroz papule dišu te izlučuju suvišnu tvar.

Zvjezdače žive na morskom dnu. Iako se čine nepokretnim baš poput zvijezda na nebu, i one se poput svojih nebeskih “imenjakinja” kreću, doduše sporo. Pogonski im je mehanizam hidrauličnog tipa (vodožilni sustav) – voda ulazi u tijelo kroza sitast otvor pa potom radijalnim kanalom koji se poprečno grana vodi tekućinu sve do ampula. Mišići u njima utiskuju vodu u sitne nožice na donjoj strani krakova, najčešće u dva reda, ali u nekih vrsta u četiri. Zvjezdača se pokreće odgurivanjem u valovima stotina tih sitnih nožica kada se napune vodom, a opuštaju kad ona iziđe. Nožice s papulama služe kao škrge, a sustav protjecanja vode služi i za izmjenu plinova, odnosno disanje.

Zvjezdače imaju usta s trbušne strane tijela, a probavni sustav čini dobar dio unutrašnjosti tijela. Želudac se prostire u svakom kraku u dva dijela poput lista. Žlijezde u njima stvaraju probavne enzime kojima razgrađuju hranu. Hrane se drugim životinjama, često još sporijima od njih poput školjkaša i ježinaca. Sitnije organizme zvjezdača uvlači u probavilo, a na one veće izbacuje probavilo koje ih “zalije” probavnim sokovima. Potom ga usisaju. Zvjezdače traže plijen pomoću osjetila, npr. nožicama osjećaju kemijske tvari, a na vrhu su krakova nožice koje služe kao jednostavni organ vida. Ako im neki grabežljivac pojede krak, zvjezdače ga obnove.

PRATITE NAS NA FACEBOOKU I INSTAGRAMU!

Zvjezdače su odvojenih spolova. Razmnožavaju se ispuštanjem jaja i spermija u vodu. Nastaju ličinke koje prvo lebde u vodi te se potom spuštaju na dno i pomalo pretvaraju u odrasle životinje. U Jadranu živi dvadesetak vrsta zvjezdača od kojih su najpoznatije crvena zvjezdača, narančasta križalina, bodljikava zvjezdača, kvrgava zvjezdača, petokutna zvjezdača, tvrda ljubičasta zvjezdača, suncotračka sa 8 do 14 krakova, zmijača …

 

Podijelite ove stranice:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *