bumbar

Bumbari su jedni od većih opnokrilaca, a najuočljiviji su u rano proljeće kada obilazi biljke proljetnice.

Europski bumbari, često zasjenjeni svojim poznatijim rođacima, medonosnim pčelama, fascinantna su skupina oprašivača koji igraju ključnu ulogu u održavanju osjetljive ravnoteže naših ekosustava.

Ova čupava, prugasta stvorenja evoluirala su tijekom milijuna godina, prilagođavajući se raznolikim krajolicima kontinenta i razvijajući zamršena ponašanja koja su znanstvenike ostavila u čudu.

Raznolikost i rasprostranjenost europskih bumbara

Europa je dom raznolikog niza vrsta bumbara, od kojih svaka ima svoje jedinstvene karakteristike i prilagodbe. Ovi izvanredni kukci mogu se pronaći diljem kontinenta, od krševitih gorja, dubokih šuma do suncem okupanih maslinika na Mediteranu. Neke su vrste, poput zemnog bumbara (Bombus terrestris), su široko rasprostranjene i mogu se susresti u vrtovima, parkovima i na livadama, dok su druge, poput oštre pčele ( Bombus sylvarum ), više specijalizirane i nalaze se u određenim staništima. Najčešće su vrste zemni bumbar (Bombus terrestris) i vrtni bumbar (Bombus hortorum).

Anatomija i fiziologija europskih bumbara

Bumbari posjeduju jedinstvenu anatomiju i fiziologiju koja ih razlikuje od ostalih vrsta pčela. Tijelo im je prekriveno gustom dlakom, koja ne samo da pruža izolaciju, već i pomaže u skupljanju peludi. Njihove duge čeljusti, omogućuju im pristup nektaru iz dubine cvijeća, što ih čini učinkovitim oprašivačima.

Jedan od najfascinantnijih aspekata biologije bumbara je njihova sposobnost generiranja topline kroz proces koji se naziva “zujavo oprašivanje”. Vibriranjem letećih mišića mogu podići tjelesnu temperaturu, što im omogućuje da ostanu aktivni čak i u hladnijim uvjetima. Ova prilagodba posebno je korisna u umjerenim područjima Europe, gdje temperature mogu značajno varirati tijekom godine.

Za razliku od pčela, bumbari nemaju žalac i nisu opasni za ljude.

Životni ciklus europskih bumbara

Životni ciklus europskih bumbara je izvanredno putovanje koje počinje usamljenom kraljicom koja izlazi iz hibernacije u proljeće. Nakon što pronađe prikladno mjesto za gniježđenje, kao što je napuštena jazbina glodavaca ili šupljina u drvetu, kraljica napravi malu posudu od voska i položi svoju prvu seriju jaja. Jednom kada se ta jaja izlegu i razviju u pčele radilice, preuzimaju odgovornost traženja hrane, održavanja gnijezda i brige za sljedeće generacije pčela.

Kako kolonija raste, uloga matice prelazi samo na polaganje jaja, dok radilice nastavljaju širiti gnijezdo i skupljati nektar i pelud. Pred kraj sezone stvaraju se nove matice i muški trutovi koji se pare prije nego što stara matica i radilice uginu. Tek sparene matice zatim hiberniraju preko zime, a ciklus počinje iznova sljedećeg proljeća.

Oprašivačka uloga europskih bumbara

Europski bumbari ključni su oprašivači koji igraju vitalnu ulogu u održavanju zdravlja i bioraznolikosti različitih ekosustava diljem kontinenta. Njihova sposobnost “zujanja oprašivanja” čini ih posebno vještima u oprašivanju određenih biljnih vrsta, poput rajčica, borovnica i brusnica, kojima je potrebna vibracija za oslobađanje peludi.

Bumbari su kao što je već rečeno aktivni pri niskim temperaturama blizu 10°C, dok medonosne pčele postaju aktivne pri višim temperaturama. Također, bumbari lete i za oblačnih, maglovitih i kišnih dana, kao i ranije ujutro i kasnije u večernjim satima. Pčele su manje aktivne kad ima manje svijetla. ·  Bumbari su često učinkovitiji oprašivači od pčela medarica, jer najčešće traže pelud, a ne nektar, i svakim posjetom prenose više peluda na tučak.

bumbari

Prijetnje i izazovi s kojima se suočavaju europski bumbari

Unatoč svojoj važnosti, europski bumbari suočavaju se s brojnim prijetnjama i izazovima koji ugrožavaju njihovu populaciju. Gubitak staništa, potaknut urbanizacijom, intenzivnom poljoprivredom i krčenjem šuma, značajno je smanjio dostupna mjesta za gniježđenje i resurse za traženje hrane za ove insekte. Osim toga, raširena uporaba pesticida i drugih kemijskih zagađivača može imati štetne učinke na zdravlje i reprodukciju bumbara.

Klimatske promjene također predstavljaju značajnu prijetnju, budući da promjenjivi temperaturni i vremenski obrasci mogu poremetiti osjetljivu ravnotežu životnih ciklusa bumbara i dostupnost njihovih izvora hrane. Nadalje, uvođenje alohtonih vrsta, poput bumbara koji se komercijalno uzgaja, može dovesti do natjecanja za resurse i potencijalnog širenja bolesti.

Europski bumbari doista su izvanredna bića, zaslužuju naše divljenje i zaštitu. Njihova jedinstvena biologija, raznolike vrste i vitalna uloga u oprašivanju čine ih nezamjenjivim sastavnicama ekosustava kontinenta. Dok se nastavljamo suočavati s izazovima gubitka staništa, klimatskih promjena i degradacije okoliša, imperativ je da prioritet damo očuvanju ovih bitnih oprašivača.

O autoru
Goran Šafarek
Goran Šafarek
Goran Šafarek je fotograf, snimatelj, biolog, autor i avanturist. Sudjelovao je u brojnim stručnim i znanstvenim projektima u Hrvatskoj i svijetu, objavio je više od stotinu članaka u popularno-znanstvenim časopisima poput National Geographica i Meridijana, snimio nekoliko dokumentarnih filmova te objavio nekoliko knjiga.
Više o autoru...