Čista petica za močvare!

Čista petica za močvare!

Pogledajmo pet razloga zbog kojih močvarna područja u Hrvatskoj moraju ostati očuvana i zaštićena!

Povodom Dana močvarnih staništa, pogledajmo koje su sve koristi od ovih prostora. Naučimo više o močvarama ovdje.

MOČVARE SU DOM ZA MNOGE ŽIVOTINJE I BILJKE

Močvare su važan dio okoliša. Bez njih bi mnoge životinje i biljke ostale bez doma. Vitka i šuškava trska, čvrsti rogoz i bijeli lopoč mogu rasti samo u vodi močvara. Čapljama, crnim rodama, patkama, guskama i ostalim životinjama su one mjesto i za hranjenje i gniježđenje. Na žalost, močvare sve više nestaju, često i iz neznanja.

MNOGE MOČVARE SU ZAKONOM ZAŠTIĆENE

Najbolji način za očuvanje močvara, tih vrlo vrijednih područja je zaštita. Naše najznačajnije močvare, Lonjsko polje i Kopački rit zaštićene su kao parkovi prirode. Zaštićene su i mnoge manje močvare, poput Paluda, ornitološkog parka u Istri. Često kao dijelovi velikih zaštićenih područja poput Regionalnog parka Mura – Drava te Una. Čak i na Brijunima gdje vlada morska voda te borova i hrastova šuma imamo malu močvaru Saline.

MOČVARE SU ŠKOLA NA OTVORENOM

Ako ne znamo koje su sve vrijednosti močvara, nećemo ih niti moći zaštititi. Zato moramo naučiti što su to uopće močvare. To su plitke vodene površine, s puno biljaka koje rastu u njima i oko njih. Potom, moramo koje vrste ondje nalazimo. To ćemo saznati čitajući knjige ili surfajući Internetom, ali i odlaskom na teren i samo saznati što sve ondje živi. Znanstvenici koji tamo rade najbolji su izvor informacija.

MOČVARE SU TURISTIČKA ATRAKCIJA

Močvare moraju donositi i prihode ljudima da bi ih imali interesa očuvati ih. Turizam je najbolji način da imamo ekonomske koristi te da ih ujedno očuvano. Danas mnogi turisti dolaze u Kopački rit da bi vidjeli jelene, štekavce i poplavne šume vrba. Također, u Lonjsko polje dolaze ljudi širom svijeta da bi vidjeli rode, žličarke, čaplje, ali i tradicionalnu arhitekturu drvenih kuća – čardaka.

MOČVARE SU VAŽNE ZA ČOVJEKA

Močvare moramo štititi i zato što imaju korisnu funkciju koju ne može izraziti odmah u kunama. Močvare su rezervoari visokih voda u koje se ulijevaju rijeke i tako spašavaju gradove i sela od poplava. Također, močvare vrlo učinkovito pročišćuju vodu. Trska, rogoz, lopoči za svoj rast koriste zagađenje iz polja i naselja i te ju tako pročišćuju. Ta se voda potom crpi za piće. Ako zaštitimo močvare, štitimo i vodu za piće.

O autoru
Goran Šafarek
Goran Šafarek
Goran Šafarek je fotograf, snimatelj, biolog, autor i avanturist. Sudjelovao je u brojnim stručnim i znanstvenim projektima u Hrvatskoj i svijetu, objavio je više od stotinu članaka u popularno-znanstvenim časopisima poput National Geographica i Meridijana, snimio nekoliko dokumentarnih filmova te objavio nekoliko knjiga.
Više o autoru...