Izreke sa životinjama

Izreke sa životinjama

Životinjama često pripisujemo ljudske osobine, koje nas podsjećaju na naše ponašanje. Često s druge strane ljude uspoređujemo s životinjama, temeljeći se na karikiranim osobitostima.

No, znanstveno je to neosnovano i egocentrično. Svaka je životinja prilagođena svojem životnom okolišu i načinu života na svoj vlastiti način. No, s druge strane, ništa nas ne sprečava da obogatimo naš jezik i zgodno usporedimo životinje s ljudima. To su životinjski frazemi, sastavni dio hrvatskog jezika.

Vrijedan si kao mrav. Nađemo li mravinjak, sve vrvi ovim sitnim kukcima. Gotovo nijedan ne stoji i stalno nešto nosi. Ova je usporedba prilično dobra.

Glup si ko kokoš. Naravno, kokoši nisu glupe, samo nam ponekad tako djeluju. Često nešto traže i čeprkaju, naravno da utaže svoju glad. Nama to djeluje ne baš inteligentno, ali za njih je to preživljavanje.

Mudar si ko sova. Sova isto tako nije mudra u našem shvaćanju, ali svojim držanjem i dugovječnošću podsjeća na stariju poštovanu i mudru osobu. Sova, baš kao i kokoš nije ni glupa ni mudra, jednostavno je takva u svojem nagonu za preživljavanje.

PRATITE NAS NA FACEBOOKU I INSTAGRAMU!

Plašljiv si kao zec. Ova je usporedba lako shvatljiva. Zeca se na polju skriva, a kad dođemo blizu njega, krene u trk što brže od nas. Razumljivo, zec je na jelovniku mnogih životinja i to je njegova prilagodba za preživljavanje

Spor kao puž. I ova je usporedba lako shvatljiva. Puž nema noge, tj. ima jedno mišićno stopalo i svakako nije pokretan i brz kao većina kralješnjaka.

Ljut kao ris. Ris je najveća mačka u Europi, pa tako i u Hrvatskoj. Jako su slatki zahvaljujući šiljastim ušima s čupercima na kraju. Samotnjaci su i love prije svega noću i u sumrak. Zašto je nekome palo na pamet da bi se ris mogao razljutiti, ne znamo.

 Šutljiv kao riba. Nađemo li se uz akvarij, svakako ćemo vidjeti da ribe se ribe ne glasaju kako mi to zamišljamo. One komuniciraju na druge načine, prije svega „govorom tijela“.

Gladan kao vuk. Vuk je divlja životinja, lovi jelene i srne, no nije mu lako naći plijen, ponekad danima ne jede. Zato je često gladan.

Jede kao svinja. Svinja je svejed i jede sve što joj dođe pred nos. U šumi neprestano nešto ruje, često po blatu, a iza sebe ostavljaju iskopane rupe. Zato onog tko pogledajte jede i u neredu uspoređujemo sa svinjom.

Krotak kao janje. Janje, mlado ovce, umilno je biće koje ni bježi od nas ni se previše boji. Zato za njega kažemo da je krotak.

Radi kao krtica. Krtica živi pod zemljom i kopa si tunele. Rudari rade slične, a poznato je da rudari teško rade. Stoga nije teško zaključiti zašto govorio da netko radi kao krtica.

Siromašan kao miš. Miševi su za mnoge štetočine. Ušuljaju se u kuću i grickaju nam hranu u smočnici. Stalno su gladni, a glodavci po prirodi moraju neprestano jesti. Zbog toga i zato što se skrivaju, doživljavamo ih kao siromašne.

Šepuri se kao paun. Svi smo vidjeli šaren i ogroman rep pauna kojima se šepuri…kao paun J U prirodi on se pokazuje ženkama, nastojeći privući njihovu pažnju tako što se šeće i razvlači taj svoj rep.  Što je rep veći, to je veća i šansa da će ga ona odabrati.

Tvrdoglav kao magarac. Ponekad, magarac neće krenuti koliko god se mi trudili. No, to je njegova prirodna reakcija kada je u strahu ili pred nepoznatim. I dok „odlučuje“ kako dalje, stoji kao ukopan. Mi često ne vidimo što njega „muči“ pa govorimo kako je eto tvrdoglav i inati se.

Vjeran kao pas. Pas potječe od vuka, a vukovi su životinje koje žive u čoporu. Ovise jedni o drugima, a postoji i stroga hijerarhija, odnosno točno se zna položaj svakog vuka u čoporu. Vukovi samotnjaci su rijetki, već su odani čoporu.

Dosadan kao muha. Muha stalno leti i zuji oko naših glava ili slijeće na tanjur kad jedemo, pogotovo u kuhinji kada namiriše hranu. No, njena zadaća nije da nas maltretira, već da nahrani sebe, baškao i svaka druga životinja.

Tu su još mnoge:

Lukav kao lisica

pijan kao svinja

jak kao bik

glup kao guska

naduti se kao žaba

Umoran ko pas

Dosadan kao uš

smrdljiv kao tvor

brz kao zec

mudar kao sova

Otrovan kao kobra

Gladan kao vuk,

vuk u janjećoj koži

skriva lovu ko zmija noge

mokar ko miš, pjeva ko slavuj

knjiški crv

hrabar kao lav

pijan ko deva

Vridan ka mrav… Tvrdoglav ka tovar… Glup ka tele – iz Dalmacije

Čovjek je čovjeku vuk. Žena je ženi zmija.

A na švedskom je “ljut kao pčela”

Znate li još koju? Ostavite komentar.

O autoru
Goran Šafarek
Goran Šafarek
Goran Šafarek je fotograf, snimatelj, biolog, autor i avanturist. Sudjelovao je u brojnim stručnim i znanstvenim projektima u Hrvatskoj i svijetu, objavio je više od stotinu članaka u popularno-znanstvenim časopisima poput National Geographica i Meridijana, snimio nekoliko dokumentarnih filmova te objavio nekoliko knjiga.
Više o autoru...