Mogu li životinje predvidjeti potrese?

Mogu li životinje predvidjeti potrese?

Ponekad čujemo da životinje mogu predvidjeti potres, no je li to istina?

Dakako, životinje ne mogu predvidjeti potrese na način kako mi to možda zamišljamo. Ali svakako mogu, barem neke od njih osjetiti što se dešava. Potresu ponekad prethode sitna podrhtavanja koje mi ne osjetimo, već ih zabilježe samo precizni instrumenti. Pogotovo danas u urbanom društvu prepunom buke i vibracija se one još više maskiraju. Ako podrhtavanja traju duže vremena prije glavnog potresa (ako se desi), nerijetko se drukčije ponašaju. Mi to tumačimo da one predosjećaju potres.

Poznato je od davnina da se životinje uznemire prije ili poslije potresa. Tako neki stanovnici Meksika primjerice drže zmije za predviđanje potresa.

No, životinje imaju mnogo bolja osjetila od ljudi i neke od njih mogu reagirati na njih. Primjerice, zmije umjesto da čuju, osjete vibracije u tlu (što je zanimljiva evolucijska prilagodba) i nije moguće da se uznemire. I druge životinje detektiraju i vibracije i posljedice njih.

I magnetizam se navodi kao primjer na koji način životinje osjete potres. U jednom istraživanju u Italiji se spekulira da sisavci mogu osjetiti ionizirani zrak za svojim krznom, kao i miris plinova iz kristala kvarca.

Valja napomenuti da kućne životinje vjerojatno manje osjećaju te vibraciju, jer manje su povezane s prirodom i ne ovise toliko o svojem okolišu.

Mnoge su vrste zabilježene da promjene ponašanje prije potresa.  Unatoč vjerovanju te znanstvenim istraživanjima, životinje za sada nisu pouzdan signal za dolazak potresa, ni se na temelju njih vrši ozbiljna evakuacija.

O autoru
Goran Šafarek
Goran Šafarek
Goran Šafarek je fotograf, snimatelj, biolog, autor i avanturist. Sudjelovao je u brojnim stručnim i znanstvenim projektima u Hrvatskoj i svijetu, objavio je više od stotinu članaka u popularno-znanstvenim časopisima poput National Geographica i Meridijana, snimio nekoliko dokumentarnih filmova te objavio nekoliko knjiga.
Više o autoru...