Kako ptice pjevice preživljavaju zimu?

Kako ptice pjevice preživljavaju zimu?

Lastavice, rode i ostale ptice već su davno pristrigle na jug, na prostrane savane i vruće džungle Afrike te se provode zimu. Neke ptice međutim moraju prebroditi hladnoću, snijeg i led  ovdje, u Europi. I dok se mi grijemo debelim kaputima, kapama, čizmama u dobro ugrijanim sobama, ptice su gole i bose. Kako ptice pjevice preživljavaju zimu?

Ptice stanarice moraju preživjeti na sve moguće načine. Mnoge stoga traže sjemenke i plodove preostale od jeseni koje čeprkaju po snijegu ili u smrznutim granama. Češće su to malo tvrđi plodovi koji nisu odmah istrunuli. Početkom zime još se znaju naći neobrane jabuke, ali i divlje kruške na kojima se naslađuju drozdovi, kosevi, crvendaći… Također, ako ostane bazga, prvo biva pojedena. Crne plodove trnine vole kosovi, drozdovi koji je progutaju cijelu, a druge ju ptice “grickaju” sa strane. Batokljun jede koštice, pogotovo ako osušeni plodovi ostanu na granama tijekom zime. Ptice rado jedu imelu, kuriku, tisu, božikovinu, bršljan postaje jestiv drugom polovicom zime. Šipak, glog, udikovina su najmanje primamljivi i na meniju su tek kad nestane sveg ostalog. Njima se posebno hrani kugara.

parus major, velika sjenica
Velika sjenica

Šojke se pouzdaju u skrivene zalihe hrane još od jeseni. Vrane i gačci u gradovima traže ljudske otpatke pa ih vidimo u velikom broju po smetlištima. Pridružuju im se i galebovi. Sovama i  pticama grabljivicama nema druge nego loviti i dalje male životinje, unatoč snježnom pokrivaču. Nekoliko vrsta malih ptica sjenica skupljaju se u zajednička jata i tako krstare šumom. Mnogo parova očiju lakše će naći hranu nego samo jedan, ali i braniti se od grabežljivaca.

Često u obližnjem grmu čujemo glasno čivkanje iz mnogo grla. Ako zastanemo, vidimo da su unutra nekoliko desetaka ptica, kao kuglice na novogodišnjoj jelki. Skupili su se u grmu da bi se zaštitili od ledenog vjetra, ali da se i međusobno griju. Vrapci tada izgledaju kao male pernate loptice, kao da ih je netko napuhnuo! U stvari su se nakostriješili, povećavajući obim krila i prostor sa zrakom. Zrak je izolator topline pa postiže isto što i mi kada imamo nogo slojeva odjeće na sebi.

Hranilice za ptice

Pticama zimi treba pomoć, pogotovo za vrijeme jako hladnih dana. Da bi pomogao pticama stanaricama, ostavi im sjemenke ili loj. Još bolje je napraviti ili kupiti hranilice s krovićem da se hrana ne bi brzo smočila i trunula ili se smrzavala. Hranilice ne bojite jarkim bojama jer se toga ptice boje te stavite podalje od mačaka. Najbolje je ponuditi nekoliko vrsta hrane kako bi privukli što više vrsta ptičica. Najlošija hrana je bijeli kruh. Dobra kombinacija je mješavine hrane sa sitnijim sjemenkama uz sjemenke suncokreta s mnogo masnoća.

Batokljun,Coccothraustes coccothraustes
Batokljun

Hranilicu su i dobra prilika za promatranje ptica i njihovo prepoznavanje. To su ptice obližnjih šum ili čak parkova koje rijetko imamo priliku vidjeti, pogotovo izbliza. Tako izbliza možemo vidjeti šarenog batokljuna, nazvanog po veliko i snažnom kljunu koji lako lomi sjemenke trešnje. Možemo još vidjeti zelendure, zebe, sjeverne zebe, sjenice, vrapce…i to zajedno. Doduše, neke će ptice pokušati otjerati druge, a moguće su i kratkotrajne čarke.

Hranilice možete napraviti od plastičnih čaša ili boca. Odlijepite šarenu etiketu. Zalijepite čašu ili polovicu boce ih na čvrstu podlogu i ispunite suncokretovim sjemenkama, hranom za kanarince, pšenicom, mljevenim kukuruzom, orasima, kikirikijem i komadićima jabuke.

Zelendur, Carduelis chloris
Zelendur

Hranilice za suho vrijeme možete napraviti od visećih platnenih ili mrežastih vrećica ispunjenih sjemenjem i lojem.

O autoru
Goran Šafarek
Goran Šafarek
Goran Šafarek je fotograf, snimatelj, biolog, autor i avanturist. Sudjelovao je u brojnim stručnim i znanstvenim projektima u Hrvatskoj i svijetu, objavio je više od stotinu članaka u popularno-znanstvenim časopisima poput National Geographica i Meridijana, snimio nekoliko dokumentarnih filmova te objavio nekoliko knjiga.
Više o autoru...