Žaba mukač

Žaba mukač

U proljeće u plitkim močvarama odjekuju koncerti žaba mukača (Bombina bombina i Bombina variegata).

Mukač je s leđa neugledan – mala, bezrepa zdepasta životinja hrapave kože i kratkih nogu, dugačka do 5 cm. Odozgo je tamnomaslinaste boje s tamnim mrljama, no trbuh je narančast do jarkocrven i tamno prošaran. To je obrana od grabežljivaca koje boja može zbuniti, a osim toga pokazuje da je mukač otrovan. Koža luči otrovne tvari koje ih čine nejestvima za mnoge vrste. Mukač ima srcolik oblik zjenice, na očima koje su visoko smještene na glavi, što je prilagodba za život u vodi.

Mukač nastanjuje bistre trajne stajaćice ili spore tekućice u nizinskim područjima. Mnogi se crveni mukači zadržavaju u plićacima i uz obalu, no nije ih lako vidjeti. Zato u proljeće odjekuje njihov koncert koji je u odnosu na zelene žabe prava simfonija. Glasaju se danju, a posebice uvečer. Mužjaci napuhavaju središnji zvučni mjehur i tako zovu ženke, ali istodobno tjeraju druge mužjake oko sebe.

Kada partnerica stigne, crveni je mukač obujmi prednjim nogama oko bokova tako da oplođuje jaja koja ona polaže. Smeđa su jaja pojedinačna ili u rahlim nakupinama do 30. Iz njih se razvijaju punoglavci koji se hrane algama i vodenim biljem. Potkraj ljeta i na početku jeseni preobraze se u male mukače dugačke 10 – 15 mm. I dalje ostaju u vodi iako katkad znaju izići na kopno. Love račiće, vodene puževe, ličinke kukaca u vodi…

O autoru
Goran Šafarek
Goran Šafarek
Goran Šafarek je fotograf, snimatelj, biolog, autor i avanturist. Sudjelovao je u brojnim stručnim i znanstvenim projektima u Hrvatskoj i svijetu, objavio je više od stotinu članaka u popularno-znanstvenim časopisima poput National Geographica i Meridijana, snimio nekoliko dokumentarnih filmova te objavio nekoliko knjiga.
Više o autoru...