Kaljužnica (Caltha palustris) – ljubiteljica blata

Kaljužnica (Caltha palustris) – ljubiteljica blata

Gdje je visoka podzemna voda, gdje se izlijevaju rijeke ili u vlažnim kanjonima raste kaljužnica (Caltha palustris).

U rano proljeće tlo nizinskih šuma krase mnoge proljetnice. Bijele se šumarice i režuhe, a nešto kasnije medvjeđi luk. Gdje je visoka podzemna voda, gdje se izlijevaju rijeke ili u vlažnim kanjonima raste kaljužnica (Caltha palustris). Raste i uz hladne potoke. Baš kao što joj ime kaže voli mokre uvjete, ali ne baš puno sunce pa ju uglavnom nalazimo u sjeni drveća. Cvjeta u proljeće, od travnja do lipnja.

Kaljužnica je dio obitelji žabnjaka, biljaka žutih cvjetova s uglavnom pet latica i puno prašnika u sredini. Kaljužnica raste u malim nakupinama poput grmića. Stapke cvjetova visoke su oko dvadeset centimetara, a peteljke prizemnih listova su ju joj prilično dugačke i često polegnute. Listovi su bubrežastog oblika/okrugli.

Oprez: kaljužnica sadrži otrovnu tvar anemol. Nemoj ju trgati jer se izlučuju sokovi s  tom tvari koji nadražuju kožu i sluznicu nosa, očiju. Nemoj ni jesti da ne bi dobio upalu probavnog kanala, smetnje na bubrezima i srcu te poremećaje disanja.

O autoru
Goran Šafarek
Goran Šafarek
Goran Šafarek je fotograf, snimatelj, biolog, autor i avanturist. Sudjelovao je u brojnim stručnim i znanstvenim projektima u Hrvatskoj i svijetu, objavio je više od stotinu članaka u popularno-znanstvenim časopisima poput National Geographica i Meridijana, snimio nekoliko dokumentarnih filmova te objavio nekoliko knjiga.
Više o autoru...