Pravi ranjenik – biljka za vidanje rana

Pravi ranjenik – biljka za vidanje rana

Pravi ranjenik (Anthyllis vulneraria) je biljka osunčanih mjesta, s antiseptičkim svojstvima te se zbog toga u narodnoj medicini koristio za liječenje rana.

Pravi ranjenik (Anthyllis vulneraria) je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice lepirnjača ili mahunarki (Fabaceae). Samoniklo raste na suhim travnjacima, proplancima, nasipima, uz rubove šuma i putove. Heliofilna je vrsta pa voli osunčane terene. Pravi ranjenik je varijabilna vrsta koja se u prirodi pojavljuje s puno podvrsta koje se međusobno mogu dosta razlikovati.

Ova lepirnjača zimu preživljava pomoću podzemne stabljike u koju nakupi dovoljno organskih tvari tijekom vegetacijske sezone. Podanak i korijen su dobro razgranati u tlu jer biljka obitava na suhim staništima. Korijen pravog ranjenika je u simbiozi s bakterijskom vrstom Rhizobium leguminosarum. Ta bakterija je azotofiksator jer opskrbljuje neke vrste lepirnjača s dušikom, koji je neophodno potreban živim organizmima za sintezu aminokiselina i dušičnih baza.

PRATITE NAS NA FACEBOOKU I INSTAGRAMU!

Biljka naraste 20 do 40 cm u visinu. Nadzemni izdanak je uspravan ili polegnut te na sebi nosi listove i cvjetove. Listovi su naizmjenično raspoređeni na stabljici. Oni bliže tlu imaju duge peteljke, dok su oni pri pri vrhu sjedeći, bez peteljki. Donji listovi su jednostavni ili neparno perasto sastavljeni, a gornji su uvijek samo neparno perasto sastavljeni. Liske sastavljenih listova su lancetastog oblika i tupih do blago ušiljenih vrhova. Neparne liske su uvijek duže i šire od parnih. Rubovi plojki su ravni, naličja plojki su dlakava.

Dvospolni žuti cvjetovi skupljeni su u cvatove u obliku glavice koje su okružene zelenim baktejama ili pricvjetnim listovima. Čaška se sastoji od 5 lapova, a vjenčić od 5 žutih latica (2+2+1). Gornja najveća latica je zastavica, dvije izdužene latice nazivamo lađice i dvije latice čine krilca. Unutar ocvjeća nalazi se 10 (9+1) prašnika, plodnica od jednog plodnog lista i nektariji. Devet prašnika sraslo je u prašničku cijev, a jedan je slobodan. Cvatnja je tijekom travnja i svibnja, a cvjetove oprašuju kukci. Latice ocvalih cvjetova su tamnodcrvene do smeđe. Plod je mahuna, kao i kod ostalih lepirnjača. Kad sjemenke dozrele, mahune pucaju po šavu.

Pravi ranjenik

Pravi ranjenik ima antiseptička svojstva te se zbog toga u narodnoj medicini koristio za liječenje rana. Latinski naziv vrste vulneraria odnosi se na svojstva biljke da zacjeljuje rane (lat. vulnerarius – koji služi za ranjenike, koji zacjeljuje rane). U tu svrhu skupljao se cvijet. Od bioaktivnih tvari pravi ranjenik sadrži tanine, saponine, žuti pigment ksantofil te antocijan.

O autorima:

Mišo Rašan profesor je kemije i biologije, autor mnogih udžbenika, priručnika i radnih bilježnica. Turistički je pratitelj, zaljubljenik u prirodu, putovanja i planinarenje. Luka Hercigonja njegov je učenik, biolog amater te fotograf prirode iz Međimurja. Surađuje s ornitolozima i ostalim znanstvenicima u istraživanju flore i faune Međimurja. Pogledajte njegovu stranicu.

O autoru
Goran Šafarek
Goran Šafarek
Goran Šafarek je fotograf, snimatelj, biolog, autor i avanturist. Sudjelovao je u brojnim stručnim i znanstvenim projektima u Hrvatskoj i svijetu, objavio je više od stotinu članaka u popularno-znanstvenim časopisima poput National Geographica i Meridijana, snimio nekoliko dokumentarnih filmova te objavio nekoliko knjiga.
Više o autoru...