Become a Patron!
Priroda Hrvatske

Ljekovita sapunika – biljka od koje se radi sapun i šampon

 Ljekovita sapunikal, Saponaria officinalis

Ljekovita sapunika (Saponaria officinalis) je biljka vlažnih i pjeskovitih staništa, a poznata je da se o dnje može napraviti sapun i šampon.

Obična ili ljekovita sapunika je višegodišnja biljka iz porodice karanfila (Caryophyllaceae). Nastanjuje uglavnom vlažna pjeskovita mjesta na nasipima uz jarke i potoke te rijeke, uz vlažne livade, u vrbicima i uz rubove vlažnih šuma. Dobro podnosi i blagu zasjenu. Rasprostranjena je Europom i dijelovima Azije.
Latinski naziv roda Saponaria dolazi od riječi ‘sapo’ što znači sapun. Cijela biljka sadrži saponine koji u vodi stvaraju pjenu. Stoga su još stari Grci i Rimljani koristili običnu sapuniku kao sredstvo ne samo za pranje tijela i kose već i za pranje odjeće.

PRATITE NAS NA FACEBOOKU I INSTAGRAMU!

U tlu je debeli i razgranati valjkasti podanak. Zareže li se podanak, lako je uočiti njegovu žutu unutrašnjost. Vanjski dio je crvenosmeđe boje. Zeljasta stabljika naraste do 1m u visinu (obično manje), okrugla je na poprečnom presjeku i razgranata pri vrhu. Listovi su nasuprotni i sjedeći (bez peteljki). Plojke listova su eliptične, zašiljenog vrha, rubovi su ravni i na dodir hrapavi. Na plojkama su vidljive tri uzdužne lisne žile koje su jače izražene u odnosu na ostale.
Pojedinačni dvospolni cvjetovi su pentamerni, smješteni su na vrhu stabljike i formiraju metličasti cvat. Čaška je srasla (5 lapova), vjenčić čini 5 bijeloružičastih ili bijelih latica. Unutar ocvjeća je 10 prašnika i plodnica od 2 plodna lista. Cvatnja je od lipnja do rujna, cvjetove oprašuju kukci. Cvjetovi oko sebe šire ugodan miris, naročito noću. Iz cvjeta nastaje plod u obliku tobolca u kojemu je smješteno mnoštvo sitnih crnih sjemenki. Sjemenke se rasprostranjuju pasivno. Kad tobolac pukne zrele sjemenke raznosi vjetar ili životinje.
 Ljekovita sapunika, Saponaria officinalis
Obična sapunika se uzgaja i hortikulturno. Razmnožavanje je moguće sijanjem sjemenki u proljeće ili vegetativno pomoću podanka u jesen ili proljeće.
Od bioaktivnih tvari osim saponina, podanak i listovi sadrže ponešto vitamina C.
Ljekovita sapunike primjenjuje se u narodnoj medicini, osobito u liječenju bolesti respiratornog sustava.
Od sapunike se može napraviti i šampon. Dio podanka ove biljke treba izvaditi iz tla te dobro očistiti od zemlje. Koru podanka (100 do 130 grama) treba narezati na komadiće te kuhati u pola litre destilirane vode sve dok pola vode u posudi ne ispari. Preostali sadržaj tekućine treba procjediti preko gaze i pospremiti za upotrebu. Tako pripravljen šampon je navodno odličan za sve tipove kose. Zbog ugodnijeg mirisa šamponu od obične sapunike je moguće dodati različita eterična ulja po izboru.

O Autorima:

Mišo Rašan profesor je kemije i biologije, autor mnogih udžbenika, priručnika i radnih bilježnica. Turistički je pratitelj, zaljubljenik u prirodu, putovanja i planinarenje. Luka Hercigonja njegov je učenik, biolog amater te fotograf prirode iz Međimurja. Surađuje s ornitolozima i ostalim znanstvenicima u istraživanju flore i faune Međimurja. Pogledajte njegovu stranicu.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *