Become a Patron!
Priroda Hrvatske

Mali gnjurac (Tachybaptus ruficollis)

Mali gnjurac, Tachybaptus ruficollisKao što u ime govori, mali gnjurac (Tachybaptus ruficollis) je naš najmanji gnjurac, a vezan je za vodena staništa.

Mali gnjurac (patuljasti) može izgledom i veličinom se zamijeniti za pačeta. Mnogo je manji od srodnika ćubastog gnjurca, naraste 23 – 29 cm. To je zdepasta ptica ušiljenog kljuna. Ima kestenjaste obraze i grlo, bijelu mrlju oko kljuna, zimsko ruho blijedo – smeđe. Tijekom parenja promijeni izgled te ima kestenjast vrat i tamniji kljun. Mužjak i ženka su slični.

Gnijezdo gradi kao platformu od  plutajućih vodenih biljaka. Ženka nese 5-6 bijelih jaja. Gnijezdi se  2 – 3 puta, od travnja do kolovoza. U gnijezdo u trsci ili drugom vodenom bilju polaže 4 – 6 bjelkastih jaja (veličine do 40 mm) koja inkubiraju mužjak i ženka 20 dana. Mladi po izlijeganju odmah prate roditelje koji ih hrane još 44 – 48 dana. Kao i labud, mladunci se mogu odmarati i grijati na leđima roditelja. Prvo gniježđenje ima u prvoj godini.

Pogledajte video:

Dosta je plašljiv, rijetko se viđa izvan vode, a često se pojavljuje na manjim vodenim površinama. Često ga više čujemo nego vidimo. Glasa se „bii-ip” i „bit, bit bit” koji ubrzavaju u klepetavi visoki dalekočujni ćurlik, često otegnuto i skupno „bibibibibibibi..”; donekle poput zova o kukavice. Zimi je tih.

Nastanjuje obale jezera, močvara i sporo tekućih rijeka, uz svježu vodu s bogatom vegetacijom. Čest je primjerice uz bistre i hladne vode Gacke. Dobro roni, hrani se manjim ribama i kukcima.

Životna dob mu je 10 -15 godina. Nastanjuje cijelu Europu osim Skandinavije i sjeverne Rusije, a status zaštite mu je siguran. Pretpostavlja se da u Hrvatskoj ima 6.000 – 8.000 parova. U Hrvatskoj je redovita gnjezdarica, preletnica i zimovalica. Gnijezdi se u čitavoj Hrvatskoj, a na zimovanju je brojniji u priobalju. Jata preletnica pojavljuju se krajem kolovoza, a na zimovalištima ostaju do ožujka.

Zimuje na većim jezerima, ušćima i zaklonjenim morskim obalama. Djelomična je selica: ptice zapadne i južne Europe su uglavnom stanarice, a sjeverne i istočne populacije su selidbene ili disperzivne. Zimuju uglavnom unutar područja rasprostranjenosti vrste. Selidba traje od kolovoza do studenog te od veljače do kraja travnja.

 

Podijelite ove stranice:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *