Mladica (Hucho hucho)

Mladica (Hucho hucho)

Foto: Liquid Art

Nekad prilično raširenu, mladicu (Hucho hucho) danas nalazimo samo na dijelu negdašnjega areala zbog pregradnje rijeka branama i drugim umjetnim preprekama. To je endem crnomorskog slijeva, a neki ga narodi zovu dunavski losos.

Mladica može narasti i do 165 cm te imati 60 kg. Prekrivena je sitnim ljuskama, a na crvenkastosmeđim leđima te srebrnkastocrvenim bokovima nalazimo tamne mrlje, često oblika X ili polumjeseca. Iako nema crvenih točaka, vitkim oblikom podsjeća na pastrvu, a tijelo joj je u poprečnom prerezu gotovo okruglo. Peraje su joj male, osim masne peraje. Pomalo spljoštena glava vrlo je velika i zauzima gotovo četvrtinu tijela, a i snažna su usta poveća s mnogo zuba. To joj je potrebno za hvatanje riba te se trebaju paziti i vodozemci, gmazovi, sisavci, čak i manje ptice močvarice. Napada poput munje, često bučno. Mladica će u potrazi za jatima sitnih riba preplivati potokom i nekoliko kilometara. Osjetila su joj izvanredno razvijena, odlično vidi i registrira sve pokrete i munjevito reagira kad je ugrožena i kad napada.

Mladicu nalazimo u bržim rijekama s kamenitim i šljunkovitim dnom, mjestimičnim brzacima, slapovima i dubljim virovima. To su hladnije vode bogate kisikom, čija temperatura rijetko premašuje 20 ºC. Skupina mladica brani teritorij, često dublja mjesta s izraženim reljefom i velikim sjenama, kamenim pločama ili sedrom. Tu se zadržavaju gotovo cijelo vrijeme, osim kada kratko izlaze u lov. U Hrvatskoj ih redovito nalazimo samo na rijekama Uni i Kupi, a nedavno je, izgradnjom hidroelektrane, znatno ugrožena populacija iz rijeke Dobre. Branama i regulacijama rijeka uništena su staništa, a ugrožena je i zato što za razmnožavanje migrira uzvodno. Nisu to epske migracije iz oceana u rijeke kao u lososa, ali ipak kreće uzvodno u gornji tok ili pritoke.

Ondje je manja dubina, stalan protok vode i šljunkovito dno na koje se ne taloži mulj. Mužjaci stižu prvi i čekaju ženke. Potom repnim perajama kopaju jamu za jaja zvanu trlo u koju ženka polaže oplođena jaja. Posao je velik jer jama može biti duboka 10 – 20 cm, a dugačka i tri metra. Završava prekrivanjem jaja pijeskom i finim šljunkom da bi se zaštitile od drugih riba i struje, ali i jaja čuvaju sljedeća tri tjedna, a mlade se ribice izvaljuju nakon 25 do 40 dana. Već u prvoj godini dosegnu 15 cm hraneći se beskralježnjacima. Mlađ se spušta nizvodno i pridružuje roditeljima. Mužjaci postaju spolno zreli s četiri godine, a ženke tijekom četvrte i pete godine života.

Mladica je jedna od najizazovnijih riba za ribolov. Lovi se varalicama, a sezona počinje kasno ujesen i traje zimi. Potrebno je mnogo truda i poznavanja ove ribe da bi ju se nadmudrilo. Kad je voda bistra i niska, mladica čeka sumrak, a kad se snjegovi počnu topiti te diže razina vode koja postaje mutnija, lovi i danju.

O autoru
Goran Šafarek
Goran Šafarek
Goran Šafarek je fotograf, snimatelj, biolog, autor i avanturist. Sudjelovao je u brojnim stručnim i znanstvenim projektima u Hrvatskoj i svijetu, objavio je više od stotinu članaka u popularno-znanstvenim časopisima poput National Geographica i Meridijana, snimio nekoliko dokumentarnih filmova te objavio nekoliko knjiga.
Više o autoru...