Become a Patron!
Priroda Hrvatske

Bolen (Aspius aspius)

Kada u večernje sate zapljušti voda u dravskim plićacima, bolen (Aspius aspius) je u lovu. Ova grabežljiva riba obitava u našim nizinskim rijekama, ušćima rijeka, rukavcima …

 

To je jedina šaranska (ciprinidna vrsta) koja je pravi grabežljivac na veće ribe. Zovu ga bolen ili bucov, ali ima još mnogo imena. Ribiči ga vole zbog njegove borbenosti, izgleda i veličine. Ova riba živi u našim velikim rijekama Savi, Dravi i Dunavu te njihovim pritocima. Vrsta je rasprostranjena i u većem dijelu Europe.

Bolen može narasti i do 8 kg te 1 m dužine, ali najčešći su primjerci od 2 do 4 kg. Blago pogrbljena leđa prilično su široka na bočno spljoštenu tijelu. Leđa su tamnozelena do modrikastosiva, bokovi metalnobijeli, peraje bijele, a oči žute sa zelenom prugom na gornjoj polovici. Hidrodinamično tijelo s jakom repnom i leđnom perajom prilagođeno je lovu u tekućicama. Bolen voli jake struje i lovi blizu površine, iako može zaći i u veće dubine. Mlađe ribe često love u jatima i okružuju jata ribica te ih bučno udaraju repom i tijelom pa one u panici iskaču u zrak. Kad omamljene padnu natrag u vodu, grabe ih.

Također, ribu koja se probija uza struju čekaju iz zasjede (kamen, drvo ili ostale prepreke) i munjevito napadaju. Najviše lovi uklije, klenove i krkuše, ali i sve što zatekne na površini i što može pojesti poput kukaca, žaba itd. Guta ribu jer u ustima nema zube, ali mu je ždrijelo hrapavo. Bolen je dnevna riba koja se noću odmara na dubini, ali najaktivnija je u rano ujutro i predvečer. Ribiči ga najviše hvataju od ljeta pa do kasne jeseni. Zimi prelaze u dublju vodu i ne jedući miruju, a zajedno katkad bude i nekoliko desetaka jedinki, uključujući starije.

Proljetne temperature, ali i porast vode bude ga te se bolen odmah mrijesti od travnja do lipnja i tada migrira uzvodno, u brze tekućice s pjeskovitim dnom. Ženka od 2 do 3 kg izbaci u vodu od 80 000 do 100 000 jajašaca. Kad se razviju, ličinke rastu u sporijem dijelu toka, dok se iscrpljeni roditelji odmaraju od mrijesta i dugog zimskog posta. Bolen spolno sazrije u 4. ili 5. godini života.

Podijelite ove stranice:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *