Veliki trstenjak (Acrocephalus arundinaceus)

veliki trstenjak, Acrocephalus arundinaceus

U trsci se čuje glasno glasanje, ali ne vidi pjevač. To je veliki trstenjak (Acrocephalus arundinaceus).

Najbolje ga je tražiti ondje gdje se uz izvor glasanja trska pregiba pod težinom. U gustišu se ta ptica jedva može uočiti jer je sa svojim smeđim perjem gotovo nevidljiva. Trbuh joj je doduše svjetliji te ima nadočnu prugu. Čelo mu je spljošteno, a rep dugačak. Nema većih razlika među spolovima. To je naš najveći trstenjak, veličine drozda.

Hrani se paucima, kukcima, vodozemcima i bobicama. Nalazimo ga širom Hrvatske, u vlažnim staništima s močvarama, ribnjacima, jezerima, gdje rastu prostrani tršćaci, posebice za gniježđenja. Tada privlači glasnim, “hrapavim” pjevom ženke (duge dionice) i održava teritorij (kratke dionice). Pjevajući širom otvorena kljuna i pokazujući svoje rumeno razjapljeno ždrijelo, veliki se trstenjak sav izvija, dok mu je perje na vratu nakostriješeno. Pjeva na nekoliko mjesta u trsci, a često i na povišenu grmlju.

veliki trstenjak, Acrocephalus arundinaceus
Mladunac

Gnijezdo u obliku košare od isprepletenog bilja savija u gustoj trsci i otprilike metar iznad vode. Ženka u njega polaže 4 – 6 jaja na kojima sjedi dva tjedna te potom zajedno hrane mladunce još 12 dana. U gnijezdu se zna naći i slično kukavičje jaje. Ptići izlaze van i još su neko vrijeme na roditeljskoj brizi. Trstenjaci odlaze u kolovozu na jug, a vraćaju se u travnju.

O autoru
Goran Šafarek
Goran Šafarek
Goran Šafarek je fotograf, snimatelj, biolog, autor i avanturist. Sudjelovao je u brojnim stručnim i znanstvenim projektima u Hrvatskoj i svijetu, objavio je više od stotinu članaka u popularno-znanstvenim časopisima poput National Geographica i Meridijana, snimio nekoliko dokumentarnih filmova te objavio nekoliko knjiga.
Više o autoru...