Vodomar – prelijepi ribar naših voda

veliki djetlić, Dendrocopos major, ptice,

Vodomara (Alcedo atthis) najčešće vidimo u niskom letu, uz površinu vode ili uz obalu. Tek ako imamo sreće, sletjet će na obližnju granu i pokazati se u svom sjaju.

Tad se vidi njegovo raskošno perje. Gornji je dio tijela plavkast, a ovisno o kutu gledanja može biti od tamnoplavozelene do zelenoplave s još dodatnom svjetlucavom, tirkiznom prugom. Pera na pokrilju imaju azurnoplave vrhove, što daje dojam lagane pjegavosti. S donje je strane hrđastocrven do kestenjastosmeđ, osim na bijelom vratu. Kljun je u ženke s donje strane dijelom narančastocrven, a u mužjaka crn. Rep je kratak, a noge male, ali kljun je dugačak.

Njime hvata ribu, ali i kukce i njihove ličinke, račiće i punoglavce. S promatračnice prati ribice i kad odabere jednu, strmoglavljuje se u vodu “na glavu”. Ako ima sreće, u kljunu će zamlatarati ribica s kojom se vraća na granu da bi je na miru pojeo. Ako treba, prvo će je lupiti o granu i onda je okretati tako da joj prvo guta glavu. Ako nema kakve debele i čvrste grane za promatračnice, zna najprije lebdeći čekati ribu. Kao ribolovac, vodomar traži sporije tekućice ili bistre stajaćice gdje lako lovi ribu. Zimi ga nalazimo i uz more.

Važno mu je da voda ima strmu obalu za razmnožavanje, od gline ili čvrstog pijeska. U njoj buši tunel dugačak do 90 cm, s komorom za gnijezdo na kraju. Na prijelazu iz veljače u ožujak počinju svadbeni letovi vodomara, a mužjak se udvara ženki donoseći joj ribice. Poslije parenja ženka polaže 6 – 8 jaja, svaki dan jedno. Kad snese zadnje, počnu na njima naizmjence sjediti oba partnera. Inkubacija jaja traje do tri tjedna, a onda izleglim ptićima sljedeća 3 – 4 tjedna roditelji donose hranu u gnijezdo. Potom izlijeću van. Vodomari imaju redovito dva legla, katkad i tri u godini. Katkad jedan mužjak istodobno podiže dva legla s dvije različite ženke. U nas su vodomari stanarice, a u istočnim i sjevernim dijelovima Europe selice. To je široko rasprostranjena ptica Europe i Azije.

PRETPLATITE SE NA NEWSLETER OVOG BLOGA

Pratite me na Instagramu
Pratite stranice na Facebooku
Pretplatite se na moj Youtube kanal

O autoru
Goran Šafarek
Goran Šafarek
Goran Šafarek je fotograf, snimatelj, biolog, autor i avanturist. Sudjelovao je u brojnim stručnim i znanstvenim projektima u Hrvatskoj i svijetu, objavio je više od stotinu članaka u popularno-znanstvenim časopisima poput National Geographica i Meridijana, snimio nekoliko dokumentarnih filmova te objavio nekoliko knjiga.
Više o autoru...