Som – gigant naših slatkih voda

som, riba, ribe, jezero, jezera

Som (Silurus glanis)  je div je naših dubina. Samo je moruna bila veća riba u Hrvatskoj, no ona je izumrla u našim vodama.

Som može dosegnuti više od dva metra te težiti više od 100 kg, rekorderi čak i do pet metara i 400 kg, ali u nas se uobičajenije love primjerci od 10 kg. Lako se prepoznaje po šest brkova – jedan veliki par na gornjoj čeljusti te dva kraća na donjoj. Glava mu je masivna i spljoštena s velikim ustima. Tako veliku ribu teško je uhvatiti rukama jer nema ljusaka i sklizava je. Rep je u soma dugačak, ali repna je peraja mala.

Živi u stajaćim ili sporotekućim vodama kao što su jezera, ribnjaci i šljunčare, ponajviše nizinske Hrvatske. Voli i spore duboke rijeke s pravilnim strujama, gdje zaklon traži kraj potopljenih stabala, u podvodnim jarcima itd. U nas ga nalazimo u vodama crnomorskog slijeva, posebice velikim rijekama poput Dunava, Drave i Save. Male oči svjedoče o tome da je prije svega noćna životinja koja lovi ujutro i navečer. Ipak, može biti aktivan i za dana, a zna se da lovi i za žestoka nevremena s grmljavinom i pljuskovima. Proždrljiv je i lovi sve što može uhvatiti, najviše vodene životinje – ribe, školjke, puževe itd. Napada brzo i silovito, plijen grabi sitnim, ali oštrim zubima usmjerenim unatrag. Som napada i ptice, žabe te sisavce, na površini ili u vodi. Relativno malo ždrijelo onemogućuje mu gutanje jako velikog plijena.

PRATITE NAS NA FACEBOOKU I INSTAGRAMU!

Som provodi zimu ukopan u mulju i slabo aktivan. S toplijim se danima “budi”, a kad voda potkraj proljeća dosegne oko 20 ºC, razmnožava se. Mužjak u sporijem dijelu toka napravi malo gnijezdo, često uz vodenu vegetaciju ili među korijenjem stabala. Ženka u njega polaže čak do 30 000 ljepljivih jaja koje mužjak oplođuje, ali i čuva idućih desetak dana dok se mlađ ne izvali. Mali su somići u početku bez brkova, a hrane se planktonom. Ljeti se intenzivno hrane i skupljaju masne naslage za hladniji dio godine. I tako mnogo ljeta i zima, čak do trideset.

O autoru
Goran Šafarek
Goran Šafarek
Goran Šafarek je fotograf, snimatelj, biolog, autor i avanturist. Sudjelovao je u brojnim stručnim i znanstvenim projektima u Hrvatskoj i svijetu, objavio je više od stotinu članaka u popularno-znanstvenim časopisima poput National Geographica i Meridijana, snimio nekoliko dokumentarnih filmova te objavio nekoliko knjiga.
Više o autoru...