Skupljanje premladih gljiva, odnosno njihovih plodišta može ugroziti ove organizme, zato poštedite neke mlade gljive.

Gljive su oduvijek hrana, ali i poslastica i to besplatna. Za razliku od procesuirane hrane koja je često puna kemikalija, gljive rastu u prirodi i zdrave su. Dakako, treba se čuvati otrovnih gljiva i dobro znati. Traganje za gljivama je također razonoda i kretanje na svježem zraku.

Ipak, na popularnim izletištima i uz naselja, gljive često budu poharane. Čupa se i trga doslovno sve što se vidi. To dovodi do određene neravnoteže u ekosustavima. Kako mi možemo pomoći je da poštedimo barem koju mladu, neotvorenu gljivu. Sunčanice su primjerice velike, poznate gljive. Kad su mlade, zatvorene su u kuglu prije nego su odradile svoju primarnu zadaću, a to je širenje spora. Što su to spore? Spore su sićušna, vidljiva mikroskopom telešca iz kojih nastaju nove gljive.

 No, da bismo shvatili priču o sporama, moramo prije svega shvatiti što su to gljive. Gljive su stalnom prisutne u šumi (i na mnogim drugim mjestima), ali nama nevidljive. Tijelo gljiva čine sitne „niti“ zvane hife, a nakupina tih hifa nazivamo micelij. Taj dugoživući micelij služi za prehranu gljiva, npr. kad razlažu drvo i mrtvu tvar. No, u određenom trenutku godine iz micelija raste reproduktivni dio gljive, a kojeg nazivamo plodište. U nekih gljiva on ima oblik stručka i klobuka što mi prepoznajemo kao gljive. To je kratkotrajni organ gljiva, nešto kao plod ili sjemenka u biljaka, samo što u gljiva umjesto sjemenki imamo spore.

Zato branje gljiva (odnosno njihovih plodišta) prije nego što puste spore, odnosno odrade svoju primarnu svrhu može biti loše za gljive.

Istina, gljive se razmnožavaju i na druge vegetativne načine, no spore su jedan od najvažnijih. Vjetar ili životinje (nenamjerno) ih mogu prenijeti na veće udaljenosti, a mogu izdržati duže vremena u nepovoljnim uvjetima. Konačno, da gljivama nisu bitne spore, ne bi uopće stvarale plodišta čija je isključiva zadaća stvaranje tih spora.

Stoga, kad berete gljive, poštedite koju mladu gljivu, neka odradi svoju reproduktivnu zadaću.

Hrvatsko mikološko društvo, stručno društvo za zaštitu i proučavanje gljiva piše kako neodgovarajuće sakupljanje plodišta ugrožava gljive:

1) Sakupljanjem premladih plodišta koja nisu ni počela ispuštati zrele spore ne dajemo im priliku da barem djelomično obave svoju funkciju.

2) Sakupljanjem starih plodišta, koja nisu više ukusna, onemo-gućavamo da veliki broj spora ostane u tlu njihovim raspadanjem.

3) Čupanjem plodišta (branjem plodišta golom rukom bez noža), kopanjem, grabljanjem i sl. oštećujemo micelij i neposredno stanište.

O autoru
Goran Šafarek
Goran Šafarek
Goran Šafarek je fotograf, snimatelj, biolog, autor i avanturist. Sudjelovao je u brojnim stručnim i znanstvenim projektima u Hrvatskoj i svijetu, objavio je više od stotinu članaka u popularno-znanstvenim časopisima poput National Geographica i Meridijana, snimio nekoliko dokumentarnih filmova te objavio nekoliko knjiga.
Više o autoru...