Ušara – najveća europska sova

Ušara – najveća europska sova

Foto: Walter Baxter

Stanarica krša, sova ušara je najveća europska sova.

S dužinom tijela  oko 70 cm, rasponom krila 160 – 190 cm, a težinom od 2-4 kg, ušara je najveća europska sova. Na glavi su joj istaknuti pernati čuperci nalik ušima, i od tuda joj i ime – ušara. Posebno ih izduži kad se glasa ili kad je uznemirena, a ne vide se jedino u letu. Kao i u ostalih sova, pernato ruho je gusto i pahuljasto što dodatno povećava njenu zaista krupnu građu i veliku glavu. Perje joj je tople smeđe boje, prsa su isprugana širokom prugama, “lice” je tamno i na njemu su osobito istaknute velike narančaste oči. Bojom je prilagođena da se tijekom dana “stopi” s krošnjom stabala, posebice kakvog bora.

Naučite koje još sove žive u Hrvatskoj

Obitava na otvorenim predjelima, planinama i u šumama, posebice crnogorici. Voli područja sa strmim liticama, npr. kanjonima, strmcima i slično. Nekad je bila mnogo više rasprostranjena u Hrvatskoj, ali danas je u unutrašnjosti postala jako rijetka. Nalazimo u većoj brojnosti samo u krškim područjima, u priobalju i na otocima.

PRATITE NAS NA FACEBOOKU I INSTAGRAMU!

Aktivna je noću i u sumrak, dok se danju odmara na krošnjama ili pukotinama stijena. Iako teška, spretno leti, dosta plitkim zamasima, a kad klizi ravno, podsjeća pomalo na škanjca. Lovi veće sisavce poput štakora, voluharica, ježeva, čak i zečeva te ptice, primjerice vrane, galebove, patke, guske. Općenito, plijen joj je vrlo raznolik. Čeka na povišenoj poziciji i kad uoči plijen, obrušava se na njega i grabi ga te ubija svojim jakim kandžama.

Ušara obično gnijezdi na tlu ili na ravnijim dijelovima litica stijena, spiljama i polupećinama. Dva do četiri jaja polaže na golu podlogu. Mladi se izvaljuju iz jaja nakon 34-36 dana. Gnijezdo napuštaju u dobi od 40 dana, a za let su sposobni s 50-60 dana starosti. Osamostaljuju se u dobi od oko 20-24 tjedna starosti. Zanimljivo da ušara, za razliku od jastrebače, nije agresivna u blizini gnijezda. Radije će nezvanom gostu odvlačiti pažnju, praveći se da je ozlijeđena na tlu.

Teritorijalno glasanje mužjaka ušare je duboko i zvučno “u-huu”, koje ponavlja u intervalima od oko 8 -12 sekundi. Ženke se često glasaju “rhaev”, koji sliči glasanju lisice. Hukanje mužjaka za mirnih noći daleko se čuje, čak 2 do 3 kilometra, iako izbliza ne izgleda tako jako. Najčešće se glasa u sumrak ili u zoru. Zov za uzbuku je žestok “ka!”

Izvor: Sove gnjezdarice u Hrvatskoj, Vesna Tutiš,
Ptice Hrvatske i Europe, BIOM

O autoru
Goran Šafarek
Goran Šafarek
Goran Šafarek je fotograf, snimatelj, biolog, autor i avanturist. Sudjelovao je u brojnim stručnim i znanstvenim projektima u Hrvatskoj i svijetu, objavio je više od stotinu članaka u popularno-znanstvenim časopisima poput National Geographica i Meridijana, snimio nekoliko dokumentarnih filmova te objavio nekoliko knjiga.
Više o autoru...